Facebook


Instagram

210 meter lång borrmaskin ska förstärka Stockholms elnät


2020-06-24

Bild: MAPEI

Region Stockholm är beroende av en väl fungerande elförsörjning. Elnätet måste förstärkas och förnyas för att möta framtidens behov av säkra elleveranser. Svenska kraftnät bygger en ny tunnel mellan Danderyd och Skanstull. Tunneln blir drygt 13 km lång med 35–100 meters djup. Under fyra års tid kommer en 210 meter lång borrmaskin att arbeta sig fram djupt under Stockholm.

Att bygga en tunnel med TBM (Tunnel borring machine) istället för konventionell borrning och sprängning kräver att bygget är tillräckligt omfattande för att motivera användningen av den exklusiva tunnnelborrmaskinen.

Startpunkten för tunneln blir ett bergrum, och första tjugo metrarna kommer drivas med konventionell teknik, sedan tar den gigantiska tunnelborrmaskinen över.

Cirka 40–50 procent av den totalt 13,4 kilometer långa sträckan är prognostiserad för injektering då kommer Mapeis välbeprövade produkter väl till pass.

TBM-maskinen är specialbeställd med större borraggregat. Dessa borrar 25 meter snett framåt och hålen injekteras med cement. Sedan borras det 15 meter framåt innan nästa injekteringsskärm.

MAPEI bidrar med ett produktsortiment som inkluderar acceleratorer för, blandningar för förgjutning och färdigblandad betong, produkter för mekaniserad tunneling, injektion och konsolidering och vattentätning bland annat. Samt teknisk expertis på plats.Källa: MAPEI


Skriv utCoop och Grön Kontakt har ingått ett avtal som innebär att laddstationer med snabbladdare kommer installeras utanför utvalda butiker.
Coop och Grön Kontakt har ingått ett avtal som innebär att laddstationer med snabbladdare kommer installeras utanför utvalda butiker.

Coop Sverige och Grön Kontakt vill göra det enkelt och smidigt att snabbladda elbilar

Snart blir det möjligt för kunder på Coop att ladda sina elbilar samtidigt som man hämtar hem sina matvaror. Avtalet som nu signerats av Coop Sverige och Grön Kontakt...

Läs mer
Mttsweden

Uppdrag ges om smarta elnät och laddinfrastruktur

Regeringen gör ändringar i regleringsbreven för Energimyndigheten och...

Läs mer
Vattenfall


Open Infra ser till att Sala landsbygd får bredband – utan att begära stödpengar från kommunen

I Sala kommun finns ett stort engagemang för fiber och utbyggnaden drivs på av bå...

Läs mer
Zugol 550
Svenskt vägmärke för laddfordon.

Från 300 till 450 snabbladdstationer för elbilar på två år

Utbudet av publika snabbladdstationer har ökat med 50 procent sedan 2018 samtidigt som...

Läs mer


Mest lästaPacetell


Terrigio
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se