Facebook


Instagram

ABB och Volvo samarbetar om utrullningen av världens nordligaste elbussar


2020-09-09

Bild: ABB

Från sommaren 2021 kommer 31 nya elbussar från Volvo att vara i drift i Bodø, norr om polcirkeln i Norge, och drivas med hjälp av laddlösningar från ABB.

ABB kommer att bidra till att leverera en hållbar kollektivtrafiklösning för Nordnorge som kommer att minska utsläppen med nästan 2200 ton koldioxid per år, vilket motsvarar utsläpp från cirka 1200 personbilar.

Projektet, som initierades av Nordland kommun, ska omstrukturera de kommunala transporttjänsterna för bussar och färjor. Från och med 1 juli 2021 kommer stadsbusslinjerna i Bodø enbart att betjänas av eldrivna bussar. Förändringen stöder Norges mål att minska utsläppen av växthusgaser med 50 till 55 procent till 2030.

– Övergången till elbussar kommer avsevärt att minska utsläppen från kollektivtrafiken, säger Bent-Joacim Bentzen, fylkesråd för transport i Nordland kommun.

Enligt beräkningar av konsultföretaget Rambøll kommer utsläppsbesparingarna att motsvara 1200 dieselbilar, eller en minskning med nästan en miljon liter diesel per år. Dessutom kommer elbussarna att ha stor inverkan på stadsmiljön med exempelvis lägre ljudnivåer.

– Detta är det största hållbarhetsprojektet inom vägtransporter i norra Norge. Det är viktigt för både regionen och oss, säger Anders Mjaaland, vd för Saltens Group, ägare av Nordlandsbuss, som kommer att köra rutterna från nästa sommar.

Volvo kommer leverera 31 elbussar: 17 stycken 12-meters Volvo Electric 7900 och 14 stycken 18,7-meters Volvo Electric 7900 ledbussar. De är utrustade med batteripaket på 264 kWh respektive 330 kWh.

– Detta är Volvo Norges hittills största enskilda order på elbussar och samtidigt vår första beställning på en eldriven ledbuss, säger Svenn-Åge Løkken, marknadschef för bussar på Volvo Norge.

Laddstationerna från ABB kommer att installeras under första halvåret 2021. Elbussarna laddas med 450 kW pantografer, en modulär lösning för högeffektsladdning av tunga fordon. Laddarna använder standarden OppCharge, ett öppet gränssnitt för bussladdning, som erbjuder laddning via automatisk anslutning på bussens tak.

– Detta är ytterligare ett viktigt bidrag till den gröna transportrevolutionen. Det visar att elektrifiering av vägtransporter i kalla arktiska områden är en praktiskt möjlig lösning, säger Gøran Salomonsen, vd för ABB Electrification Norway AS.

Bussarna kan laddas på tre till sex minuter vid laddstationer längs busslinjerna. ABB:s laddare, som ingår i ABB Ability-erbjudandet med digitala lösningar och tjänster inom alla affärsområden, har webbansluten konnektivitet som gör att nätoperatörerna kan utföra fjärrövervakning och konfiguration av laddpunkter, minimera stilleståndstiderna och öka effektiviteten.

Som världsledande inom elfordonsinfrastruktur erbjuder ABB ett komplett utbud av ladd- och elektrifieringslösningar för elbilar, el- och elhybridbussar liksom för fartyg och järnväg. ABB gick in på laddmarknaden för elfordon redan 2010 och har idag sålt över 14000 snabbladdare för likström i över 80 länder. ABB mottog nyligen priset Global E-mobility Leader 2019 för sin roll att stötta det internationella införandet av hållbara transportlösningar.Källa: ABB


Skriv ut

LaddAlliansen påbörjar byggnationen av bussdepån i Malmö

Den 18e oktober tog LaddAlliansen första spadtaget i vad som kommer att bli en av Nordens största depåer för elbussar. Depån som ligger i Malmö kommer att rymma en...

Läs mer
Mttsweden
Anders Åkesson, elnätschef Karlstads El- och Stadsnät och Mattias Göthlin, projektledare Karlstads El- och Stadsnät står på en ponton i Kroppskärrssjön.

Elkablar tas upp ur Kroppkärrssjön

Under några veckor framöver kommer Karlstads El- och Stadsnät att ta upp ett antal...

Läs mer
Zinga


Sverige och Kina länkas samman i nytt forskningsprojekt

Högskolan i Halmstad ska undersöka drivkrafterna bakom Kinas snabba omställning till...

Läs mer
Vattenfall


Helikopterbesiktning av elledningar i Katrineholm

12-16 oktober genomför Tekniska verken en besiktning av elledningar med lågflygande...

Läs mer
Zugol 550
Magnus Hagstedt, Elektroskandia, Peter Berg, Axians, Erik Kjörling, Elektroskandia och Thomas Jansson, Axians.

Skräddarsydd produkt och logistiklösning till ny avloppstunnel i Stockholm

Just nu pågår byggnationen av en avloppstunnel mellan reningsverken i Bromma och Sickla...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1

Broddson


Pacetell


Terrigio
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se