Facebook


Instagram

Vattenfall och ABB möjliggör snabbladdning i Nordnorge


2020-09-25

Ny snabbladdstation i Nordnorge.
Bild: Vattenfall
Ny snabbladdstation i Nordnorge.

Susanna Hurtig, Nordenchef för E-mobilty på Vattenfall.
Bild: Vattenfall
Susanna Hurtig, Nordenchef för E-mobilty på Vattenfall.

Gøran Salomonsen, vd på ABB Electrification Norway AS.
Bild: ABB
Gøran Salomonsen, vd på ABB Electrification Norway AS.

Ishavskraft AS, en av Norges största kraftleverantörer, inleder ett samarbete med Vattenfall och ABB. Uppdraget är att möjliggöra elbilsladdning i Nordnorge och omfattar att installera och driva 24 nya snabbladdningsstationer i områdena kring Tromsö och Finnmark.

Norge har ett mål om att 100 procent av nybilsförsäljningen ska vara fossilfri 2025. För att klara målet måste laddinfrastrukturen komma på plats och mest eftersatt har norra Norge varit. Nu har Ishavskraft AS som representerar sju av de nordligaste kommunerna valt att samarbeta med Vattenfall och ABB för att ladda regionen. Enova som ägs av norska klimat- och miljöministeriet stöttar utbyggnaden.

–  I Norge är varannan såld bil eldriven och målsättningen att nå en fossilfri fordonsflotta är mycket tydlig. Den kraftiga elbilstillväxten har stimulerats av subventioner, medan utbyggnaden av laddinfrastruktur har hamnat på efterkälke, säger Susanna Hurtig, Nordenchef för E-mobilty på Vattenfall. Hon tillägger:

–  Det här samarbetet är oerhört spännande och tillskottet av snabbladdarna kommer att betyda mycket för Nordnorge. Vattenfall har ju som mål att möjliggöra ett fossilfritt liv så att nu kunna erbjuda InCharge, ända från södra Tyskland till Nordkap i norra Norge, känns helt rätt.

Vattenfall har ett leverantörsavtal med ABB, och levererar en helhetslösning till Ishavskraft omfattande snabbladdningsstationerna som är förkonfigurerade mot InCharge, Vattenfalls operatörstjänst för laddning.

– När det nya laddnätverket är färdigt runt årsskiftet kommer ABB-laddarna att utgöra ett pärlband av laddplatser, från söder till norr. Elbilister kommer att kunna köra på el i hela Norge och enkelt ladda utmed vägarna. Elbilar med noll utsläpp bidrar till flera av FN:s hållbarhetsmål och visar att elektrifiering spelar en viktig roll för minskade utsläpp, säger Gøran Salomonsen, vd på ABB Electrification Norway AS.


Fakta:

Vid varje laddstation har ABB en snabbladdare på 50 kW (Terra 54 CJ), en på 175 kW (Terra HP 175D) vilken kan uppgraderas till 350 kW och en laddare på 22 kW från GARO (LS4). Stationerna är uppkopplade mot InCharge. Vattenfall är operatör och har ansvaret för kundgränssnittet med app, laddbricka, betalning, övervakning och kundsupport.Källa: Vattenfall


Skriv ut

LaddAlliansen påbörjar byggnationen av bussdepån i Malmö

Den 18e oktober tog LaddAlliansen första spadtaget i vad som kommer att bli en av Nordens största depåer för elbussar. Depån som ligger i Malmö kommer att rymma en...

Läs mer
Mttsweden
Anders Åkesson, elnätschef Karlstads El- och Stadsnät och Mattias Göthlin, projektledare Karlstads El- och Stadsnät står på en ponton i Kroppskärrssjön.

Elkablar tas upp ur Kroppkärrssjön

Under några veckor framöver kommer Karlstads El- och Stadsnät att ta upp ett antal...

Läs mer
Zinga


Sverige och Kina länkas samman i nytt forskningsprojekt

Högskolan i Halmstad ska undersöka drivkrafterna bakom Kinas snabba omställning till...

Läs mer
Vattenfall


Helikopterbesiktning av elledningar i Katrineholm

12-16 oktober genomför Tekniska verken en besiktning av elledningar med lågflygande...

Läs mer
Zugol 550
Magnus Hagstedt, Elektroskandia, Peter Berg, Axians, Erik Kjörling, Elektroskandia och Thomas Jansson, Axians.

Skräddarsydd produkt och logistiklösning till ny avloppstunnel i Stockholm

Just nu pågår byggnationen av en avloppstunnel mellan reningsverken i Bromma och Sickla...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1

Broddson


Pacetell


Terrigio
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se