Facebook


Instagram

Alstom ska utrusta 77 regiontåg med ERTMS ombord tågkontrollsystem


2020-03-25

Bild: Alstom

Alstom har tilldelats ett kontrakt av AB Transitio, Region Skåne genom Skånetrafiken, Region Blekinge, Hallandstrafiken AB samt DSB SOV för att installera ERTMS ombord på 77 stycken X31 regiontåg (Öresundståg), med en option på ytterligare 34 tåg. Tågen kommer att vara färdiginstallerade i slutet av 2023 och kontraktet är värt cirka 370 miljoner svenska kronor.

Dessa tåg går i trafik i den expansiva Öresundsregionen i både Danmark och Sverige. Alstom kommer att installera ett integrerat dubbelsystem som gör det möjligt för tågen att köra på linjer utrustade med befintligt ATC-2-system i Sverige samtidigt som de också kan köra på linjer som är utrustade med ERTMS nivå 2-systemet i både Sverige och Danmark. Därutöver utrustas även fordonen för att kunna köra på befintligt ZUB 123 system i Danmark. Konstruktionslösningen med det dubbla systemet minimerar utrustningsmängden då vissa komponenter för ombordutrustningen och hjulsensorerna kan användas av båda systemen. Alstom är marknadsledande inom ERTMS och levererar för närvarande en liknande lösning i Norge på över 400 tåg som ska färdigställas till 2026. 

– Vi är mycket glada att leverera det här tågkontrollsystemet till AB Transitio och övriga samverkande fordonsägare för Öresundstågstrafiken. Detta kontrakt är en strategisk framgång för Alstom i Sverige, då vår mångåriga internationella erfarenhet av ERTMS och signalsystem nu kommer att tillämpas på en stor del av tågflottan i södra Sverige, säger Björn Asplund, VD för Alstom Sweden.

– För oss är en uppdaterad och modern tågflotta viktig då vi ser ett stadigt ökande flöde av passagerare till en region som fortsätter växa. Med ett nytt digitalt signalsystem kommer tågen även fortsättningsvis kunna bedriva trafiken på ett säkert sätt i Öresundsregionen, säger Stefan Kallin, VD AB Transitio. 

Projektet kommer att levereras av Alstom Sverige tillsammans med Alstoms Center of Excellence för ERTMS i Charleroi, Belgien. Installationsdesign och inköp kommer att utföras av Alstom-teamet i Köpenhamn, Danmark. 

Alstoms signallösning Atlas är världens främsta ERTMS-utrustning för ombordinstallation och används av 70 procent av alla ombordsystem i världen för ERTMS nivå 2. Tåg utrustade med Atlas har kört över 150 miljoner kilometer i 20 länder, inklusive Deutsche Bahns ICE3-flotta som nyligen levererades i Tyskland. Alstom har också levererat världens första ERTMS nivå 3 som används i kommersiell service i Tyskland.Källa: Alstom


Skriv utIllustration av den nya spårvägslinjen som ska byggas i Helsingfors.
Illustration av den nya spårvägslinjen som ska byggas i Helsingfors.

AFRY och GRK implementerar ny spårväg i Helsingfors

Helsingfors stad har tilldelat ett konsortium bestående av AFRY och byggföretaget GRK att designa och uppföra en del av ett nytt spårvägsprojekt i Helsingfors. Projektet...

Läs mer
Malux
Tåg- och spårvagnstrafiken påverkas av underhållsarbeten i påsk.

Underhållsarbeten påverkar tågtrafiken i påsk

Under påskhelgen utför Trafikverket underhållsarbeten för att rusta upp...

Läs mer
Europakorridoren


Ingen avstängning på Roslagsbanan – fortsatt full trafik

Den planerade avstängningen på Roslagsbanan senareläggs för att säkra upp...

Läs mer
Tammermatic


SJ inför korttidsarbete

SJ inför så kallat korttidsarbete från och med 3 april. Det innebär att...

Läs mer
Maxi Grip
Järnväg, Flackarp mot Lund NCC.

NCC och OHL tilldelas ytterligare uppdrag i järnvägsprojektet Lund-Arlöv

NCC och spanska OHL i konsortium har fått i uppdrag att bygga ut järnvägssträ...

Läs mer
DLMASKIN550

SJs insatser för tryggare tågresor

SJ genomför nu ett antal åtgärder för att tågresan ska bli tryggare och...

Läs mer
lännen
Ängelholms station.

AFRY projekterar utbyggnad av dubbelspår mellan Ängelholm-Maria station

Totalentreprenaden för dubbelspårsutbyggnaden på Västkustbanan mellan Ä...

Läs mer
Vattenfall

Strukton Rail har tilldelats kontraktet för Kistagrenens första etapp

Strukton Rail har tilldelats kontraktet för Kistagrenens första etapp på Tvä...

Läs mer
Zugol 550


Mest lästaPacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se