Facebook

Instagram

Gör Hässleholm till ett nationellt utbildningscenter inom tågteknik


2019-04-18

Socialdemokraterna vill att Region Skåne stödjer arbetet med att skapa ett nationellt utbildningscenter för tågtrafik i Hässleholm.

Redan idag finns det flera framstående verksamheter på Norra Station inom tågteknik och underhåll. Hässleholms kommun har därför, med stöd från aktörer inom tågbranschen, utrett förutsättningarna för att skapa ett nationellt utbildningscenter för tågtrafik i Hässleholm. Ett utbildningscenter hade gjort det möjligt att bygga ut yrkeshögskolas tågteknikerutbildning, starta en gymnasieutbildning och uppdragsutbildningar inom tågteknik.

– Det är strategiskt viktigt för arbetsmarknaden i Skåne att den här satsningen blir av. Den hade inneburit en stor möjlighet för ungdomar till utbildning och jobb inom en spännande framtidsbransch, säger Henrik Fritzon (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne.

Satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik är nödvändigt för att stärka arbetsmarknaden, Skånes utveckling och miljön. Därför har Region Skåne de senaste åren både startat upp ny tågtrafik och beslutat om nödvändiga infrastrukturinvesteringar i Skåne, såsom Spårväg i Lund och ny verkstadsdepå för Öresundståg. Dessa satsningar innebär att behovet av arbetskraft och utbildning ökar inom tågteknik. Nästa år beräknas den nya underhållsdepån för Öresundståg stå klar i Hässleholm och behovet av tågtekniker är mycket stort.

– Att se till att de skånska tågen rullar som de ska är av allra högsta prioritet. Därför är det helt nödvändigt att försäkra oss om kompetensförsörjningen av för oss väldigt viktig personal, säger Yvonne Augustin (S), regionråd och andre vice ordförande regionala utvecklingsnämnden.

– Hässleholm har alltid varit intimt knuten till järnvägen. Här finns företagen, här finns kompetensen och därför är det också en så bra plats för att utbilda de som arbetar med tåg. Det är glädjande att fler än vi ser det och vill hjälpa oss få detta på plats, säger Lena Wallentheim (S), kommunalråd i Hässleholms kommun. Källa: Socialdemokraterna


Skriv utOmfattande ersättningstrafik efter branden I Hässleholm

Resenärerna bör vara ute i god tid några dagar framöver efter branden vid tågstationen i Hässleholm. Viktigt är att hålla sig uppdaterad via Skå...

Läs mer
Elmia Nordic Rail

Tågtrafiken till och från Hässleholm stoppas i flera dagar

Branden i Hässleholm kommer att drabba resenärer flera dagar framöver. Skå...

Läs mer
SBS Betong 550
Snart går den andra upplagan av Strukton Innovation Award av stapeln, en tävling som syftar till att stimulera järnvägssektorn till innovativ utveckling.

Juryn för 2019 års Strukton Innovation Award klar

Den 9 oktober går den andra upplagan av Strukton Innovation Award av stapeln. Nu presenteras...

Läs mer
DLMASKIN550
Madeleine Raukas har utsetts till den nyinrättade befattningen som vice vd för SJ AB.

Madeleine Raukas utsedd till vice vd för SJ AB

Madeleine Raukas, chef för SJ ABs division Trafik & Service har utsetts till den...

Läs mer
lännen

”Norrlands tillväxtcentrum samlar de starkast växande branscherna under Load Up North”

Jonas Dahlberg, vd Nolia AB.

Load Up North hålls för första gången i Umeå. När mässan...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se