Facebook


Instagram

Påskens viktiga järnvägsarbeten påverkar tågtrafiken


2019-04-13

Bild: Trafikverket

Trafikverket genomför en rad förbättringsarbeten på järnvägen i hela landet under påskveckan. Därför kommer vissa järnvägssträckor att tillfälligt stängas av, vilket påverkar tågresenärer som åker via Stockholm.

– Avstängningarna är nödvändiga för att vi ska kunna genomföra viktiga underhållsarbeten och tågtrafiken stoppas för att det ska vara säkert att arbeta på och intill järnvägsspåren men också för resenärerna. När vi stänger av tågsträckor arbetar vi dygnet runt för att hinna med så mycket som möjligt, förklarar Stefan Lindgren som är avdelningschef för Underhåll Stockholm/Öst på Trafikverket.

För att påverka trafiken och resenärerna så lite som möjligt utförs arbetena under påskveckan då betydligt färre personer arbetspendlar. Arbetena har planerats långt i förväg och därför är tågbolagens tidtabeller redan anpassade efter påskens underhållsarbeten. 

– Vi har förståelse för att avstängningarna kan bli besvärliga för påskresenärerna eftersom många tåg passerar på de här sträckorna men på sikt kommer våra arbeten att leda till förbättrad framkomlighet för alla, fortsätter Stefan Lindgren.


Avstängd trafik och förlängd restid 
Tågsträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra, den så kallade Getingmidjan, kommer att vara helt avstängd från torsdagen den 18 april kl 22:00 till tisdagen den 23 april kl 04:57. Under avstängningen utförs bland annat kabelarbeten, uppsättning av nya stolpar och bryggor för kontaktledningar samt betongreparationer och montering av brandskyddskivor i tunnlarna. Arbetena är en viktig del i upprustningen och moderniseringen av tågsträckan och påverkar fjärr- och regionaltåg till och från Stockholm Central söderut och medför förlängd restid. 

Tågsträckan mellan Sundbyberg och Jakobsberg, som är en del av Mälarbanan, kommer att vara helt avstängd från torsdag den 18 april kl. 01:10 till tisdag den 23 april kl. 04:30. Påskens arbeten innebär bland annat att två helt nya spår kopplas in i Spånga, som en del i utbyggnaden från två till fyra spår. Avstängningen påverkar regionaltåg mellan Stockholm Central och Västerås samt pendeltåg mellan Sundbyberg och Jakobsberg. 

På tågsträckan mellan Stockholm Central och Solna station utförs trafiksäkerhets- och kapacitetshöjande arbeten i flera etapper, bland annat förbättras signalsystemet för att kunna öka både kapaciteten och hastigheten. Arbetena kan påverka framkomligheten för fjärrtågs-, regional- och flygtågstrafiken på sträckan från Stockholm Central och norrut mot Uppsala och Arlanda. 

Tågsträckan mellan Hemfosa och Nynäshamn kommer att vara helt avstängd från tisdagen den 16 april kl 02:00 till tisdagen den 23 april kl 04:00. Under avstängningen utförs räls- och växelarbeten, genomgång av kontaktledningar samt plankorsningsarbeten vilket innebär att det inte går några pendeltåg mellan Nynäshamn och Hemfosa under påsken. 

För resenärer innebär påskens avstängningar att resan tar längre tid än normalt. Därför är det bra att planera sin resa och att vara ute i god tid. Kontakta lokaltrafiken eller ditt tågbolag om du vill veta mer om hur de har planerat trafiken, restider och ersättningstrafik.
Källa: Trafikverket

Skriv utGetingmidjan stängs av för arbete 18 - 21 oktober

Sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra (ej Citybanan) är avstängd för trafik från 18 oktober klockan 22.00 till 21 oktober klockan 05.00. Avstä...

Läs mer
Tammermatic
Omprofilering av järnvägshjul, MED spånkontroll, med Dormer Pramets modifierade LNMT-skär.

Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov

Specialdesignade reparationslok, som arbetar i en konstant hastighet av 700 meter per timme,...

Läs mer
Malux
Spårvagnsdepån byggs av Region Skåne i närheten av ESS i Brunnshög. Bild tagen september 2019.

Försenad trafikstart för spårvagnarna i Lund

Politiska styrgruppen för spårvägsprojektet har idag blivit informerade om att...

Läs mer
Europakorridoren
Persontågens punktlighet för tredje kvartalet – den bästa sedan 2013.

Persontågens punktlighet för tredje kvartalet – den bästa sedan 2013

Punktligheten för persontågen under årets tredje kvartal blev 91,6 procent. Hela...

Läs mer
Maxi Grip

Nu åker spårvagnarna tystare i Göteborg

Peter Edelönn, på SKF Lubrication Competence Center.

Med hjälp av SKF automatiska smörjsystem som installerats längs spåren och...

Läs mer
SBS Betong 550

Punktligheten för Pågatågen ökar - september bästa månaden i år

Under september månad var 95 procent av samtliga Pågatågen i tid.

I september levererade Pågatågen den högsta samlade punktligheten för i...

Läs mer
DLMASKIN550
Twoway Multi.

Mångmiljonsatsning av Jönköpingsföretag – ska förenkla järnvägsarbete

Jönköpingsföretaget RailRent Nordic AB lanserar i dagarna ett nytt arbetsfordon...

Läs mer
lännen


Kust- till kustbanan optimeras med digital spetskompetens

I somras vann Norconsult det prestigefulla uppdraget att genomföra åtgä...

Läs mer
Vattenfall


Mest lästa


Pacetell
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se