Facebook


Instagram

90 procentig minskning för Swedavia i februari 2021


2021-03-05

Bild: Maria Moustakakis/Arlanda

Under februari månad flög 271 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 90 procent jämfört med februari i fjol då Swedavia hade 2 631 000 resenärer. Det försämrade läget för flygmarknaden i januari består i februari, med en svagare utveckling för framförallt utrikesresandet. Under de gångna tolv pandemi-månaderna har flygtrafiken sammantaget minskat med motsvarande drygt 34 miljoner resenärer.

– Den svagare utvecklingen för flygresandet i inledningen av året består under februari, då resenärsminskningen ligger kvar på cirka 90 procent. Flygresandet till Norden och utanför Europa har i princip upphört, medan flygresandet till övriga länder i Europa och inrikestrafiken klarar sig något bättre. Sammantaget är flygresandet fortsatt mycket begränsat och kvar på historiskt låga nivåer,säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

– Signalerna om ett förbättrat bokningsläge till sommaren och att flygbolag planerar för trafik vid våra flygplatser är naturligtvis mycket glädjande. Efter ett år med pandemin finns ett uppdämt behov av att mötas, inte minst för vän- och familjeresandet. Men det råder fortfarande ett stort mått av osäkerhet vad gäller marknadsutveckling. En återhämtning för flyget i större omfattning och för länder och samhällen att öppna upp är helt avhängigt pandemin och de vaccininsatser som nu görs, säger Jonas Abrahamsson.

Av de totalt 271 000 resenärerna under februari var 141 000 utrikesresenärer, en minskning med 92 procent jämfört med februari förra året då 1 746 000 resenärer reste utrikes. Inrikesresandet minskade med 85 procent till 130 000 resenärer jämfört med februari i fjol då antalet inrikesresenärer var 884 000.

På Sveriges största flygplats,Stockholm Arlanda Airport, minskade flygresandet med 90 procent till 174 000 i februari jämfört med februari i fjol. Utrikesresandet minskade med 92 procent till 109 000 resenärer, medan inrikesresandet minskade mindre, med 82 procent till 65 000 resenärer.

På Göteborg Landvetter Airportminskade flygresandet med 92 procent till 32 000 resenärer under februari. Utrikesresandet minskade under denna period med 93 procent medan inrikesresandet minskade med 88 procent.

Bromma Stockholm Airport var den flygplats som fortsatte att visa på den största minskningen även under februari, med en minskning på 97 procent.

På Swedavias sju regionala flygplatser minskade antalet resenärer mellan 75 procent och 94 procent till 61 000 resenärer under februari. Kiruna Airport är fortsatt den flygplats som klarar sig bäst även under februari månad, med en minskning på 75 procent. Åre Östersund Airport var den regionala flygplats som klarade sig näst bäst under februari, med en minskning på 79 procent.


Källa: Swedavia Airport


Skriv utNorwegian 737-800.
Norwegian 737-800.

Norwegians rekonstruktion i Norge har godkänts

Norska domstolen Oslo Byfogdembete har i dag godkänt Norwegians rekonstruktionsplan i Norge. Därmed har koncernens båda rekonstruktionsprocesser i Norge och Irland godkänts....

Läs mer
Zugol 550


SAS på första plats i Kammarkollegiets upphandling av inrikes flygresor

Kammarkollegiet har valt leverantörer för inrikesresor i Sverige och för första...

Läs mer
Vattenfall
Stockholm Arlanda Airport.

90 procent färre resenärer jämfört med före pandemin

Under mars flög närmare 341 000 resenärer via Swedavias flygplatser, en minskning...

Läs mer
Zinga
Norwegian 737-800.

Kraftigt minskat antal passagerare även i mars

Norwegians trafiksiffror för mars visar på en låg efterfrågan till fö...

Läs mer


Air Leap Aviation flyttar underhåll av flygplan till Halmstad

Air Leap Aviation kommer, med start i maj, att flytta underhållsverksamheten från...

Läs mer


M och S i genmensam kommenterar om Trafikverkets utredning om Arlanda:

”Slutsatserna kan få allvarliga konsekvenser”

En utbyggnad av Arlanda flygplats är bra för regionen. Men Trafikverkets slutsatser i...

Läs mer


BRA börjar flyga på Bromma igen och öppnar nu bokningen för de 10 första flyglinjerna

Flygbolaget BRA har sedan pandemins utbrott haft den reguljära flygtrafiken pausad. Under...

Läs mer


Storsatsning på autonom snöröjning på norska flygplatser

Nu tar norska flygplatsoperatören Avinor nästa steg mot autonom snöröjning...

Läs mer


Emirates lanserar specialflyg för vaccinerade resenärer

Den 10 april 2021 avgår Emirates specialflyg EK2021, flygmodell A380, från Dubais...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se