Facebook

Instagram

Bara hälften av kommunerna styr mot minskat flygresande och klimatkompenserar utsläpp


2019-06-10

Bara hälften av kommunerna styr mot minskat flygresande och klimatkompenserar utsläpp.
Bild: Trivector
Bara hälften av kommunerna styr mot minskat flygresande och klimatkompenserar utsläpp.

Kommunerna är viktiga förebilder i arbetet för att nå klimatmålen. Men årets SHIFT-undersökning från Trivector visar att bara hälften av dem har en resepolicy som tydligt pekar ut tåg framför flyg, och samtidigt har någon form av klimatkompensation för flygresor som ändå görs. Dessutom har bara 6 av 10 kommuner en årlig uppföljning av tåg- och flygresor i tjänsten.

SOFT-utredningen – Strategisk plan för omställningen av transportsektorn till fossilfrihet- som togs fram av sex myndigheter 2017, pekar ut ett antal viktiga principer för omställningen. En av dem är att offentlig sektor bör vara förebild. En annan är transporteffektivt samhälle, vilket bland annat betyder att resor och transporter med bil och flyg måste minska.

– Vi ser att kommunerna, utöver sin roll som samhällsplanerare och myndighetsutövare, har en viktig roll som förebild när det gäller den egna arbetsplatsen och de resor och transporter som görs inom verksamheten. I år har vi därför valt att ställa lite extra frågor till kommunerna kring detta ämne, säger Karin Neergaard, ansvarig för SHIFT, en årlig mätning och rankning av hur bra Sveriges kommuner är på att arbeta med hållbara transporter. Mätningen utförs av konsultföretaget Trivector.

Ett delresultat som förvånar är att bara 6 av 10 kommuner årligen följer upp tåg- och flygresor inom tjänsten, och då handlar det om de 40 största kommunerna i Sverige. Det är, eller bör, vara förhållandevis enkelt för kommunerna att få in denna data från sin resebyrå och använda den i sitt arbete för ökad fossilfrihet. Det är också bara hälften av kommunerna som har en policy som tydligt styr mot minskat flygresande och som också klimatkompenserar för de eventuella flygresor som görs.

Men det finns bra förebilder, exempelvis Linköping som årligen följer upp sina tjänsteresor och som sedan 2015 har en så kallad grön resplan med olika åtgärder som syftar till att öka det hållbara resandet i tjänsten och till arbetsplatsen. Linköping har också tydliga riktlinjer för möten och resor och arbetar med att klimatkompensera flygresorna.

– Klimatkompensationssystemet är en intern klimatväxling som under 2-3 års tid finansierat en extra halvtidstjänst inom vår förvaltning för arbete med den gröna resplanen, säger Jonas Sjöholm, trafikplanerare Linköpings kommun.

Om SHIFT kommunrankning
Konsultföretaget Trivector gör sedan 2014 en årlig mätning och rankning av hur bra Sveriges kommuner är på att arbeta med hållbara transporter. Kommunrankningen SHIFT 2019 bygger på 40 kommuners enkätsvar, samt på data från flera nationella databaser. Vilka kommuner som är bäst på hållbara transporter presenteras i Almedalen den 3 juli.Källa: Trivector


Skriv utOld Trafford, som är Manchester Uniteds hemmaarena, kommer lite närmre Norden när SAS öppnar sin nya direktlinje mellan Stavanger och Manchester.
Old Trafford, som är Manchester Uniteds hemmaarena, kommer lite närmre Norden när SAS öppnar sin nya direktlinje mellan Stavanger och Manchester.

SAS öppnar direktlinje från Stavanger till Manchester

SAS möter det stora intresset för engelsk fotboll med att öppna en ny direktlinje från Stavanger till Manchester. Linjen kommer att trafikeras året runt, med två...

Läs mer
Elmia Infra

SAS öppnar direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen/Trysil

Nästa vintersäsong 2019-2020 blir det möjligt att flyga direkt till den nya flygplatsen i Sälen/Trysil, Scandinavian Mountains Airport från Köpenhamn, Aalborg och London.

Under vintersäsongen 2019-2020 kommer SAS börja flyga direkt från Köpenhamn,...

Läs mer
Vattenfall


Qatar Airways fortsätter att expandera i Norden

Flygbolaget utökar antalet avgångar från Göteborg, Oslo och Stockholm...

Läs mer

SAS slog nytt passagerarrekord för juli


Under juli reste mer än 2,8 miljoner passagerare med SAS, vilket är nytt rekord för...

Läs mer

Saab Digital Air Traffic Solutions får NATO-order

Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) har fått en order för installation av ett...

Läs mer


Stor potential för drönarmarknaden att lyfta

Drönarmarknaden växer och det finns en betydande variation av användningsområ...

Läs mer

Eltel och LFV ingår avsiktsförklaring

Eltel och Luftfartsverket, LFV, har ingått en avsiktsförklaring om att Eltel ska ö...

Läs mer


Finskt biobränsle minskar svenska flygutsläpp mer än amerikanskt biobränsle

I dagarna levereras närmare 50 ton närproducerat, finskt biobränsle till Bromma,...

Läs mer
Beijing Daxing International Airport.

Finnair ökar frekvensen till Peking

Snart slår Peking upp portarna till den nya och påkostade flygplatsen Beijing Daxing...

Läs mer


Klart med avtal för flygtrafik till norra Sverige

Nu har Trafikverket upphandlat trafiken på samtliga flyglinjer med allmän trafikplikt....

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se