Facebook


Instagram

Brogren Industries: från traditionell mekanisk verkstad till leverantör för flygindustrin


2018-02-15

Tomas Sköld, lasersvetstekniker på Brogren Industries.
Bild: Christina Axelson
Tomas Sköld, lasersvetstekniker på Brogren Industries.

Brogren Industries är ett tydligt exempel på hur ett medelstort företag kan utveckla sin kompetens och växa genom att engagera sig i forskningssamarbete.
– Genom samarbetet med Högskolan Väst öppnas dörrar till ny kompetens, nya kontakter och nya affärsmöjligheter. Från att ha varit en relativt anonym mekanisk verkstad, levererar vi idag avancerade komponenter till flygindustrin, säger Fredrik Olofsson, R&D Manager på Brogren Industries.

När Volvo Aero letade underleverantörer i Västsverige 2010 blev det samtidigt starten på ett givande samarbete mellan Högskolan Västs forskargrupp Produktionsteknik Väst och Brogren Industries i Älvängen.

– Vi ville närma oss flygindustrin och behövde utveckla vår kompetens om processer och simulering av lasersvetsning, berättar Fredrik Olofsson. Högskolan Väst har varit ett viktigt stöd för oss i det arbetet, bland annat har de hjälpt oss att söka finansiering för utbildningsinsatser.

Godkänd leverantör till flygindustrin

– Det har varit en väldigt utvecklande resa för vår del, förklarar Fredrik Olofsson. Efter några intensiva läroår kvalificerade vi oss som underleverantörer till flygindustrin 2012.

– Idag har vi kompetens att ta fram hela processer för tillverkning av flygmotorkomponenter. Vi är ett av få företag i Sverige som är certifierade enligt AS9100. Det betyder att vi lever upp till flygindustrins höga kvalitetskrav.

Håller sig uppdaterade

GKN Aerospace, tidigare Volvo Aero, är idag en viktig kund och samarbetspartner till Brogren Industries. Båda deltar i forskningssamarbeten som drivs av Högskolan Västs forskare på PTC i Trollhättan.

– Vi ingår i flera forskningsprojekt inom lasersvetsning, skärande bearbetning och additiv tillverkning. För oss är det nyttigt att se vad forskarna arbetar med. Det håller oss uppdaterade på vad som händer inom de olika teknikområdena. Samtidigt kan vi bidra med våra praktiska kunskaper och frågeställningar till forskarna.

– Genom projekten får vi ett värdefullt nätverk som kan resultera i nya samarbeten. Vi har också möjlighet att testa olika tillverkningsmoment i den avancerade maskinparken som finns på PTC, där högskolans forskare håller till. Det korta avståndet mellan Älvängen och Trollhättan är förstås en fördel.

Siemens är största kunden

Brogren Industries grundades 1965 i Älvängen och har under många år varit en traditionell mekanisk verkstad med svarvning och fräsning som specialiteter. Idag arbetar företagets 100 medarbetare inom tre affärsområden; Aerospace, Gas Turbines och Parts. Med specialkompetens inom lasersvetsning och TIG-svetsning arbetar de främst med svårbearbetade material, ofta i kombination med komplexa geometri- och kvalitetskrav. Största uppdragsgivaren är Siemens och förutom GKN Aerospace är bland andra SAAB och Parker Hannifin kunder.

Värdefull lärprocess

Intresset för ny teknik och kompetensutveckling genomsyrar hela organisationen. Företagets medarbetare får löpande fortbildning och även där samarbetar de med Högskolan Väst. Samtidigt bjuder de in studenter som vill göra sin praktik och sina avhandlingar hos dem, både för att sprida kunskaper och för att hitta nya medarbetare.

– Att ständigt jobba med nya utmaningar är en värdefull lärprocess för personalen. Nu följer vi framförallt utvecklingen inom additiv tillverkning för att se vad det kan innebära för oss. Det är viktigt att ligga långt framme inom det området.

Just att kombinera forskning inom teknik med forskning inom lärande är också i fokus för högskolans nya långsiktiga forskningssatsning Primus* som fått finansiering från KK-stiftelsen i 10 år framåt. En satsning där samarbete med industrin är en förutsättning.

Satsar tid och engagemang

Tillsammans med Högskolan Väst och andra företag söker Brogrens nu finansiering för att utveckla en process för 3D-printning med tillsatsmaterial. Något som också kan öppna dörrar för europeiska samarbeten.

Fredrik Sikström är en av forskarna på Högskolan Väst som håller i den satsningen. Han har också ett tätt samarbete med Brogren Industries i flera andra projekt.

– All vår forskning måste vara relevant för den svenska industrin, förklarar Fredrik Sikström. Därför är det viktigt att ha progressiva företag som Brogren Industries med i forskningsprojekten. De bidrar på många sätt. Framförallt genom att identifiera viktiga frågor som de brottas med. Men också med sina erfarenheter och breda kunskap inom tillverkning.

– Det är positivt att medelstora industriföretag som Brogren vill bidra med sitt engagemang och sin tid. Forskningssamarbetet handlar om att alla inblandade ger och tar. Då gör forskningsresultaten verklig nytta. 



Text: Christina Axelson


Tipsa en vn Skriv ut





Hållbart flygbränsle – vilken roll spelar det i utfasning av fossila flygbränslen?

Förra året var investeringen från Amadeus Ventures i CAPHENIA, den framtida tillverkaren av hållbart flygbränsle (SAF), ett starkt exempel på Amadeus engagemang i...

Läs mer
Zinga


DHL Express och World Energy ingår globalt partnerskap för att påskynda reducering av koldioxid i flygbranschen med hjälp av hållbart flygbränsle (SAF)

Ulefos
<span>Stockholm Arlanda Airport.</span>

Swedavias trafikstatistik för augusti 2023

Under augusti månad fortsätter flygets återhämtning och för tredje...

Läs mer
Vattenfall
<span>SAS presenterar två flyglinjer från Danmark till Sälen/Trysil.</span>

SAS fortsätter sin satsning på Sälen/Trysil och lanserar två internationella flyglinjer till Scandinavian Mountains Airport

SAS presenterar två flyglinjer från Danmark till Scandinavian Mountains Airport. Man...

Läs mer
Zugol 550
Banljus Göteborg Landvetter Airport

Swedavia-projekt på IVA:s 100-lista över svenska innovationer med stor potential

Projektet SVART IRIS om effektivare flygledning utses till ett av de främsta...

Läs mer
<span>Stockholm Arlanda Airport.</span>

Sju regioner: Arlandas stationsavgift måste bort

Arlandas utveckling är avgörande för Stockholm-Mälarregionens och hela Sveriges...

Läs mer
<span>Inom Cargo City ska ett markområde om totalt 144 400 kvm utvecklas.</span>

Swedavia utvecklar Cargo City på Arlanda - nytt centrum för flygfrakt och logistik

Stockholm Arlanda Airport befinner sig i ett utvecklingsskede. I nära anslutning till...

Läs mer

Flygsimulator ska lyfta undervisningen


Nu får gymnasieeleverna på Sigtuna kommuns flygteknikutbildning testa cockpitmiljö...

Läs mer


Mest lästa







Onninen

Gen-monitoring






gardenor

HRC

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se