Facebook


Instagram

GKN Aerospace Sweden i internationellt samarbete om nästa generations stridsflygmotor


2020-08-05

Bild: GKN Aerospace Sweden

Sommaren 2019 tecknade Sverige och Storbritannien ett samförståndsavtal (MoU) om att undersöka möjligheterna för gemensam utveckling av framtida stridsflygförmåga och stridsflygsystem. Tanken är att detta ska ske på ett sätt som även stödjer framtida utveckling av JAS 39 Gripen. Stridsflyg är av Sverige utpekat som ett nationellt säkerhetsintresse och de industriella förmågorna i landet ligger i framkant. Genom en gemensam teknikutveckling med Storbritannien kommer kompetensen inom Svensk flygindustri att kunna fortsätta att utvecklas på ett kostnadseffektivt sätt. GKN Aerospace Sweden och Saab är de två företag i Sverige som ingår i samarbetet.

GKN Aerospace Sweden har under våren 2020 kontrakterats av FMV för att studera hur ett samarbete med brittiska Rolls Royce skulle kunna etableras kring utveckling av ny teknologi för nästa generations stridsflygmotor. Framtidens stridsflygplan kommer att ställa helt nya krav på motorn, eller energisystemet som det också skulle kunna kallas. Den ska inte bara tillgodose ökade behov av dragkraft, utan även försörja allt mer krävande sensorer och vapen med ökade effektuttag och behov av kylning. Därför kommer det att behövas ett rejält tekniklyft jämfört med dagens stridsflygmotorer.

I dag under Farnborough International Air Show tydliggjorde Storbritanniens, Sveriges och Italiens försvarsministrar att även Italien har en liknande inriktning och för avsikt att ansluta sig till Storbritanniens och Sveriges ambitioner att samarbeta inom utveckling an teknologi för nästa generations stridsflygsystem.

Därav tillkännages att GKN Aerospace Sweden deltar i genomförbarhetsstudier tillsammans med övriga involverande industrier i Italien och Storbritannien.

– Det är både hedrande och efterlängtat av GKN Aerospace Sweden att vara en del av detta spännande samarbete, säger Joakim Andersson, Koncernchef för flygmotorverksamheten inom GKN Aerospace, och fortsätter:
– Det passar mycket bra med vår ambition att utveckla vår marknadsposition inom motorsystem samtidigt som vi skapar nytta av synergierna mellan våra civila och militära flygmotorteknologier. Vi har många års erfarenhet av internationella samarbetsprogram och är övertygade om att detta är rätt väg att gå i utvecklingen av nästa stridsflygmotor. I princip alla de motorer som vi utvecklat åt Sveriges försvar under de 90 år vi varit verksamma har tagits fram i samarbeten med engelska och amerikanska partners.

Att utveckla ett så komplext system som en ny stridsflygmotor är en stor utmaning som kommer att kräva mycket resurser över lång tid. Samarbetet ska ta tillvara på de bästa kompetenserna från respektive företag samtidigt som företagens förmåga att stödja sina respektive länders försvar stärks.

GKN Aerospace Sweden har en lång historik av att utveckla teknologi och motorer samt av att säkerställa säkerhet, tillgänglighet och kostnadseffektivitet för Sveriges försvar. Företaget innehar typcertifikat för motor RM12 i JAS 39 Gripen C/D samt har också valts som leverantör för produktstödet av motor RM16 i JAS 39 Gripen E.

GKN Aerospace Sweden AB är också utvecklande och tillverkande partner på civila motorprogram där företagets produkter finns på mer än 90% av alla större civila flygplan. Företaget har avancerad teknologiutveckling samt utvecklings- och testanläggningar för motorutveckling.



Källa: GKN Aerospace Sweden


Tipsa en vn Skriv ut





Nytt ramavtal avseende mark- och grundläggningsarbete för Swedavia

SVEAB och affärsområde Infrastruktur har vunnit ett 8-årigt ramavtal för Swedavia, avseende Stockholm Arlanda (ARN) samt Bromma Airport (BMA)

Läs mer
Zinga
Green Flight Academy har hittills startat och landat 5000 gånger med elflyg, vilket gör oss unika.

5 000 starter och landningar med elflygplan på Skellefteå Airport

Världens första hållbara flygakademi flygskola Green Flight Academy som finns...

Läs mer
Ulefos
<span>Så är skulle framtida Droneport-lösningar kunna se ut. Under slutet av 2024 beräknas infrastrukturen och den initiala verksamheten vara på plats i Skellefteå. Visualisering: White Arkitekter</span>

Gröna testbäddar del 3: Skellefteå tar höjd för framtidens luftfart

Vi fortsätter nu vår artikelserie om de viktiga test- och demomiljöerna som finns i...

Läs mer
Vattenfall


Skellefteå Droneport får asfalt med lägre klimatpåverkan

Landningsplattan och tillhörande ytor har nu asfalterats med material som kraftigt minskar...

Läs mer
Zugol 550
Jesper Göransson vd Peab

Första spadtaget för Peabs miljardprojekt i Norge - Nya Bodö flygplats tar form

Under måndagen 24 juni deltar Peab vid ett första spadtag för Nya Bodö...

Läs mer
<span>Vi står inför en stor omställning och att samarbeta är viktigt. Bild: Sabina Söderqvist från KLM och Emil Gustafsson från OEM Electronics.</span>

OEM Electronics minskar Scope 3-utsläppen med Air France och KLM

Att bidra till minskad klimatpåverkan innebär att koldioxidutsläppen måste...

Läs mer
<span>Stockholm Arlanda Airport. </span>

Swedavias trafikstatistik för april 2024

Under april valde drygt 2,6 miljoner resenärer att resa via Swedavias tio flygplatser. Det...

Läs mer
<span>Flygplatsmedarbetare på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport. </span>

Följ det dynamiska arbetet i olika roller på Swedavias flygplatser - en vardag i ständig rörelse

Under våren har en rad olika personer presenterats i sina arbetsroller på Stockholm...

Läs mer


Mest lästa












HRC

Swescan

Proco Services
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se