Facebook

Instagram

Klart med avtal för ambulansflyg över Kvarken


2019-03-20

Nu är avtalet klart om att ta emot de första strokepatienterna från Österbotten för behandling med trombektomi vid Neuro- huvud- hals centrum, Norrlands universitetssjukhus.
Bild:J an Alfredsson

Nu är avtalet klart om att ta emot de första strokepatienterna från Österbotten för behandling med trombektomi vid Neuro- huvud- hals centrum, Norrlands universitetssjukhus.Nu är avtalet klart om att ta emot de första strokepatienterna från Österbotten för behandling med trombektomi vid Neuro-huvud-halscentrum, Norrlands universitetssjukhus.

Det har länge funnits en ambition att öka samarbetet mellan Vasa centralsjukhus och Norrlands universitetssjukhus. Det närmaste universitetssjukhuset i Tammerfors ligger nästan 25 mil från Vasa och till Åbo är det 34 mil.

Avståndet över Kvarken är endast åtta mil och flygtiden med ambulansflygplan är 20 minuter. En sammanlagd tid för transport från Vasa till behandling på Nus under tre timmar ger en tidsvinst som kan vara avgörande när det gäller strokebehandling av patienter från Finland.

Dessutom behöver Neuro-huvud-halscentrum Västerbotten också stora patientvolymer för den egna akuta strokebehandlingen, till exempel trombektomi, så att de egna specialisterna vid INR-labbet får den utbildning och träning de behöver.

Provflygning genomfördes – redo för första patienterna
För lite drygt ett år sedan genomfördes en provflygning med ambulansflyg för att undersöka hur lång tid det tog för en strokepatient att transporteras mellan Vasa Centralsjukhus och Norrlands universitetssjukhus och till dess behandling för trombektomi kunde påbörjas.

Allt sedan dess har representanter från de båda sjukhusen tagit fram rutiner för hur en patienttransport ska genomföras, från mottagandet på sjukhuset i Vasa, under flygtransporten över Kvarken och vid ankomsten till och behandlingen vid Neuro- huvud- hals centrum.

Avtalet som undertecknats mellan Region Västerbotten och Vasa centralsjukhus tas i bruk på måndag den 18 mars och innefattar mellan 10 till 20 patienter per år. De första patienterna kan därmed komma när som helst, de båda sjukvårdsorganisationerna på var sin sida av Kvarken står redo.

– Allt är nu förankrat, vi måste vara säkra på att allt fungerar som det ska, säger Helge Brändström, medicinsk chef för ambulansflyget.


Mer samverkan behövs
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, ser positivt på det nya avtalet och välkomnar ett ökat framtida samarbete med Vasa, Österbotten och Finland.

– Vi behöver mer samverkan över gränserna för att kunna erbjuda patienter, både i Finland och Sverige, en bättre vård. Att vi dessutom har fått möjlighet att se över våra rutiner har gjort strokevården än mer patientsäker.

– Jag är stolt över det förtroende som Vasa centralsjukhus visar oss och glad över möjligheten till extra volym av trombektomi som vi behöver för att utbilda yngre kollegor, säger Hans Lindsten, verksamhetschef vid Neuro-huvud-halscentrum Västerbotten.

För regionrådet Peter Olofsson (S) betyder avtalet med Vasa mycket.
– Historiskt har det funnits en stark koppling mellan våra regioner och det är glädjande att vi nu stärker vårt samarbete ytterligare. För oss är det ett kvitto för den höga vårdkvalitet vi har på Norrlands universitetssjukhus, säger han.

Stärker kompetensen och sparar liv
Även regionrådet Nicklas Sandström (M) är nöjd.
– Det är positivt att vi nu tar nästa steg i det fördjupade samarbetet med Vasa sjukvårdsdistrikt. Samtidigt som vi kan erbjuda österbottningarna ett snabbt akut omhändertagande stärker vi den egna kompetensen vid Norrlands universitetssjukhus.

Också ansvariga för sjukvården i Vasa ser fram emot att transporterna nu blir verklighet. Att kunna erbjuda sina strokepatienter snabb och effektiv behandling sparar både liv och pengar i form av minskat rehabiliteringsbehov.


Fakta:
Trombektomi innebär att en kateter förs upp i hjärnan via ett kärl i ljumsken. Det drabbade kärlet lokaliseras med hjälp av röntgen och proppen avlägsnas. INR står för interventionell neuroradiologi.
Källa: Region Västerbotten


Skriv ut

Norwegians passagerare har skänkt över 27 miljoner kronor till UNICEF

Norwegians samarbete med UNICEF har bidragit till att hundratusentals barn runt om i världen har fått hjälp. Sedan 2015 har Norwegians passagerare med en enkel knapptryckning skä...

Läs mer
Safetyseal

Norwegian utsett till Europas bästa lågprisbolag


Norwegian tilldelades priset ”Europas bästa lågprisflygbolag” under det...

Läs mer
Christian Clemens.

Christian Clemens föreslås som ny ordförande för Svenskt Flyg

Till ny ordförande för föreningen Svenskt Flyg har Christian Clemens fö...

Läs mer

Flygresandet minskade kraftigt under årets första kvartal


Antalet passagerare på de svenska flygplatserna minskade med närmare 7 procent under...

Läs mer

Wästbygg Gruppen väljer fossilfritt flygbränsle med BRA

Wästbygg Gruppen flyger mindre och grönare.

Byggföretaget Wästbygg Gruppen väljer att flyga med 100 procent fossilfritt...

Läs mer

Stockholmarna positiva till att bygga ut Arlanda

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

60 procent av stockholmarna tror att det vore bra för Stockholm att bygga ut Arlanda. Det...

Läs mer

Linköping/Saab flygplats får godkänt för flygtrafikledning på distans


Linköping/Saab flygplats har blivit godkänd av Transportstyrelsen för att...

Läs mer

Hon är ny Verksamhetsansvarig för flygplatsen

Sofie Hagman.

Sofie Hagman, så heter Jönköping Airports nye Verksamhetsansvarig (VA). Sedan Vanja...

Läs mer

Norwegian med passagerartillväxt och bättre punktlighet i mars


Närmare tre miljoner passagerare valde att flyga med Norwegian i mars, en ökning med fem...

Läs mer

Vings flygbolag utsett till bästa charterflygbolag i Europa

Thomas Cook Airlines.

Vings flygbolag Thomas Cook Airlines Scandinavia har mottagit TripAdvisor-priset: 2019 Tripadvisor...

Läs mer

SAS öppnar ny direktlinje till Beirut från Stockholm


I slutet av juni börjar SAS flyga två gånger i veckan från Stockholm till...

Läs mer

Norwegians första flyg till Brasilien är på väg


Norwegians allra första flygning till den brasilianska storstaden Rio de Janeiro lyfte...

Läs mer


Mest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se