Facebook

Instagram

Klart med avtal för ambulansflyg över Kvarken


2019-03-20

Nu är avtalet klart om att ta emot de första strokepatienterna från Österbotten för behandling med trombektomi vid Neuro- huvud- hals centrum, Norrlands universitetssjukhus.
Bild:J an Alfredsson

Nu är avtalet klart om att ta emot de första strokepatienterna från Österbotten för behandling med trombektomi vid Neuro- huvud- hals centrum, Norrlands universitetssjukhus.Nu är avtalet klart om att ta emot de första strokepatienterna från Österbotten för behandling med trombektomi vid Neuro-huvud-halscentrum, Norrlands universitetssjukhus.

Det har länge funnits en ambition att öka samarbetet mellan Vasa centralsjukhus och Norrlands universitetssjukhus. Det närmaste universitetssjukhuset i Tammerfors ligger nästan 25 mil från Vasa och till Åbo är det 34 mil.

Avståndet över Kvarken är endast åtta mil och flygtiden med ambulansflygplan är 20 minuter. En sammanlagd tid för transport från Vasa till behandling på Nus under tre timmar ger en tidsvinst som kan vara avgörande när det gäller strokebehandling av patienter från Finland.

Dessutom behöver Neuro-huvud-halscentrum Västerbotten också stora patientvolymer för den egna akuta strokebehandlingen, till exempel trombektomi, så att de egna specialisterna vid INR-labbet får den utbildning och träning de behöver.

Provflygning genomfördes – redo för första patienterna
För lite drygt ett år sedan genomfördes en provflygning med ambulansflyg för att undersöka hur lång tid det tog för en strokepatient att transporteras mellan Vasa Centralsjukhus och Norrlands universitetssjukhus och till dess behandling för trombektomi kunde påbörjas.

Allt sedan dess har representanter från de båda sjukhusen tagit fram rutiner för hur en patienttransport ska genomföras, från mottagandet på sjukhuset i Vasa, under flygtransporten över Kvarken och vid ankomsten till och behandlingen vid Neuro- huvud- hals centrum.

Avtalet som undertecknats mellan Region Västerbotten och Vasa centralsjukhus tas i bruk på måndag den 18 mars och innefattar mellan 10 till 20 patienter per år. De första patienterna kan därmed komma när som helst, de båda sjukvårdsorganisationerna på var sin sida av Kvarken står redo.

– Allt är nu förankrat, vi måste vara säkra på att allt fungerar som det ska, säger Helge Brändström, medicinsk chef för ambulansflyget.


Mer samverkan behövs
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, ser positivt på det nya avtalet och välkomnar ett ökat framtida samarbete med Vasa, Österbotten och Finland.

– Vi behöver mer samverkan över gränserna för att kunna erbjuda patienter, både i Finland och Sverige, en bättre vård. Att vi dessutom har fått möjlighet att se över våra rutiner har gjort strokevården än mer patientsäker.

– Jag är stolt över det förtroende som Vasa centralsjukhus visar oss och glad över möjligheten till extra volym av trombektomi som vi behöver för att utbilda yngre kollegor, säger Hans Lindsten, verksamhetschef vid Neuro-huvud-halscentrum Västerbotten.

För regionrådet Peter Olofsson (S) betyder avtalet med Vasa mycket.
– Historiskt har det funnits en stark koppling mellan våra regioner och det är glädjande att vi nu stärker vårt samarbete ytterligare. För oss är det ett kvitto för den höga vårdkvalitet vi har på Norrlands universitetssjukhus, säger han.

Stärker kompetensen och sparar liv
Även regionrådet Nicklas Sandström (M) är nöjd.
– Det är positivt att vi nu tar nästa steg i det fördjupade samarbetet med Vasa sjukvårdsdistrikt. Samtidigt som vi kan erbjuda österbottningarna ett snabbt akut omhändertagande stärker vi den egna kompetensen vid Norrlands universitetssjukhus.

Också ansvariga för sjukvården i Vasa ser fram emot att transporterna nu blir verklighet. Att kunna erbjuda sina strokepatienter snabb och effektiv behandling sparar både liv och pengar i form av minskat rehabiliteringsbehov.


Fakta:
Trombektomi innebär att en kateter förs upp i hjärnan via ett kärl i ljumsken. Det drabbade kärlet lokaliseras med hjälp av röntgen och proppen avlägsnas. INR står för interventionell neuroradiologi.
Källa: Region Västerbotten


Skriv ut

Stor potential för drönarmarknaden att lyfta

Drönarmarknaden växer och det finns en betydande variation av användningsområden och mängder av farkoster och system. Antalet operatörer växer kraftigt och...

Läs mer

Eltel och LFV ingår avsiktsförklaring

Eltel och Luftfartsverket, LFV, har ingått en avsiktsförklaring om att Eltel ska ö...

Läs mer


Finskt biobränsle minskar svenska flygutsläpp mer än amerikanskt biobränsle

I dagarna levereras närmare 50 ton närproducerat, finskt biobränsle till Bromma,...

Läs mer
Beijing Daxing International Airport.

Finnair ökar frekvensen till Peking

Snart slår Peking upp portarna till den nya och påkostade flygplatsen Beijing Daxing...

Läs mer


Klart med avtal för flygtrafik till norra Sverige

Nu har Trafikverket upphandlat trafiken på samtliga flyglinjer med allmän trafikplikt....

Läs mer

GlobalEye ingår i Saabs Gripenerbjudande till Finland


Saab har offentliggjort att Gripenerbjudandet till Finland också omfattar två stycken...

Läs mer

Premiär för SAS nya långdistansplan


Den 28 januari 2020 börjar det första av SAS åtta nya långdistansplan, Airbus...

Läs mer

Neste och Air BP levererar hållbart flygbränsle till Swedavias flygplatser


Neste, producent av förnybara bränslen från avfall och restprodukter, och Air BP,...

Läs mer

EU granskning av flygforskning i Trollhättan

Charmaine Cordo från Rolls-Royce presenterar världens största växlade fläktmotor UltrafanTM.

I förra veckan samlades ca 60 personer från Europas flygindustri men även frå...

Läs mer

Bara hälften av kommunerna styr mot minskat flygresande och klimatkompenserar utsläpp

Bara hälften av kommunerna styr mot minskat flygresande och klimatkompenserar utsläpp.

Kommunerna är viktiga förebilder i arbetet för att nå klimatmålen. Men...

Läs mer


Lufthansa Group och Amadeus förnyar 30-årigt partnerskap

Lufthansa Group och Amadeus meddelar att de förnyar sitt partnerskap efter 30 år...

Läs mer

Norwegian ny hyresgäst i kontorssatsningen Office One på Arlanda

Office One på Stockholm Arlanda Airport.

Ytterligare en hyresgäst står redo att flytta in i nybyggda kontorshuset Office One...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se