Facebook


Instagram

Norwegian ska minska CO2-utsläppen med 45 procent senast 2030


2020-09-17

Norwegian Boeing 737-800.
Bild: Norwegian
Norwegian Boeing 737-800.

Norwegian lanserar idag en ny klimat- och miljöstrategi. Strategin ska implementeras omedelbart och innehåller ett flertal branschledande mål. Viktiga åtaganden är att minska CO2-utsläppen med 45 procent, ta bort all icke- återvinningsbar plast och återvinna all engångsplast. Detta är i linje med Parisavtalets mål om 1,5 grader.

– Vi tar vårt klimatansvar på allvar och därför måste vi blicka framåt och genomföra en strategi som gör skillnad för klimatet och miljön både i dag och i framtiden. Norwegian kommer fortsätta ta en ledande position i branschen inom det här området och de här förändringarna gynnar inte bara klimatet och miljön, utan även våra kunder och vår verksamhet. Lågkostnadsmodellenär hållbarhetsmodellen eftersom den möjliggör effektiv hantering av energi och resurser, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Behöver 500 miljoner liter hållbart bränsle
För att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader måste utsläppen minska med 45 procent senast 2030 jämfört med 2010 års nivåer, enligt FN:s klimatpanel (IPCC, 2018). Som en del av strategin förbinder sig Norwegian till ett branschledande mål om att minska koldioxidutsläppen med 45 procent per passagerarkilometer (RPK) innan 2030 (baserat på siffror från 2010) både genom förnyelse av flottan och användning av hållbart bränsle.

Flygbolaget förpliktar sig därmed till att använda mellan 16 och 28 procent hållbart bränsle innan det här decenniet är slut, beroende på hur stor andel av flottan som förnyas. Målet är uppemot 500 miljoner liter hållbart bränsle senast 2030. För att kunna nå det här viktiga målet är det avgörande att det finns ett regelverk som aktivt belönar koldioxideffektivitet och stimulerar både ökad produktion och användning av hållbara flygbränslen.

– Vi uppmuntrar leverantörer att öka produktionen av hållbara bränslen. Norwegian kommer aktivt föra dialog med producenter för att snabba på det här viktiga bidraget till branschen och för att dra nytta av utsläppsbesparingarna som dessa bränslen bidrar till, fortsätter koncernchef Jacob Schram.

Tar bort all plast som inte kan återvinnas
Hållbarhetsstrategin omfattar även 100 procent minskning av icke-återvinningsbar plast och 100 procent återvinning av engångsplast, senast 2023.

– Allt fler resenärer vill ha mer hållbara och smartare alternativ när de väljer flygbolag. Vi ska vara deras förstahandsval genom att minska och återvinna plastavfall, lyfta fram hållbara flygbränslen och fortsätta flyga med en av världens yngsta flygplansflottor för att nå målet om att minska CO2-utsläpen med 45 procent senast 2030, säger Norwegians hållbarhetschef Anders Fagernæs.

Ett bra utgångsläge
Norwegian är redan ett av världens mest bränsleeffektiva flygbolag tack vare en modern och bränsleeffektiv flotta. Norwegian var det första flygbolaget som undertecknade FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed till att bli klimatneutralt till 2050. 

Norwegian har även utsetts still världens mest bränsleeffektiva flygbolag på transatlantiska linjer 2015 och 2018 av det internationella miljöinstitutet The International Council on Clean Transportation (ICCT). Norwegian har minskat utsläppen med 28 procent.


Källa: Norwegian


Skriv utSälenfjällen.
Sälenfjällen.

TUI startar sju nya flyglinjer till Sälen

Många svenskar vill åka på skidsemester i år. Den ökade efterfrågan på skidresor har rapporterats av Skistar, där bokningsläget låg 10 procent...

Läs mer
Zugol 550
Air Leaps ATR 72 som tar upp till 72 passagerare.

Air Leap optimerar vinterns tidtabeller

Till vinterns tidtabeller väljer Air Leap att optimera flera utav avgångarna för...

Läs mer
Vattenfall
Emrik Gunnarsson från Mantorp vann SM för flygmekaniker. Nu väntar VM-mästerskapet World Skills i Shanghai.

Emrik är Sveriges bästa unga flygmekaniker

Konkurrensen var tuff, men det blev Emrik Gunnarsson från Mantorp i Östergötland...

Läs mer
Zinga
AirGotlands ordförande Michael Juniwik på invigningsdagen.

AirGotland nådde över 30 % i marknadsandel första månaden

Swedavia har publicerat passagerartrafiken för september för de tio flygplatser man ä...

Läs mer


Fortsatt högtflygande klimatmål efter ny kartläggning av Kalmar Öland Airport

Inom ramen för miljöprojektet Grön Flygplats har Kalmar Öland Airport kartlagt...

Läs mer
Kraftig minskning av antalet flygpassagerare.

Flygtrafiken ännu inte återhämtad 2026

Antalet passagerare på svenska flygplatser beräknas minska med i storleksordningen 75...

Läs mer


Elflyg öppnar för nya möjligheter

Flygets klimatpåverkan behöver minska för att målen inom klimatområdet...

Läs mer
Stockholm Arlanda Airport.

Drygt 80-procentig minskning för Swedavia under oktober månad

Under september månad flög 643 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en...

Läs mer
Norwegian Boeing 737-800.

Norwegian trafik fortsatt påverkade av Covid-19

Norwegians trafiksiffror för september är kraftigt påverkade av lägre...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1

Broddson


Pacetell


Terrigio
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se