Josefin Axfjord från Mimers Hus Gymnasium i Kungälv vann kvaltävling till Yrkes-SM i Uddevalla


2015-10-16

Bild:TYA

När kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga yrkesförare i Uddevalla var avslutad stod det klart att Josefin Axfjord från Mimers Hus Gymnasium i Kungälv vunnit med fina 129 poäng. Josefin som bor på Tjörn och går årskurs tre på inriktning transport, har nu alltså kvalificerat sig till Yrkes-SM i Malmö 2016. David Karlsson från Uddevalla Gymnasieskola kom tvåa endast en poäng efter Josefin.

På en hedrande tredje plats placerade sig Jon Gustafsson, också han från Uddevalla Gymnasieskola. Jon fick ihop 128 poäng.

Dagens vinnare berättar att hon inte tänkte så mycket på eventuella vinstchanser under dagens tävling:

– Jag tänkte inte på att jag kunde vinna eftersom jag inte tyckte att det gick så bra, säger Josefin Axfjord.

Med en poäng från full pott på det teoretiska provet och dagens bästa resultat i grenen "lastsäkring" visade Josefin att kunskaperna sitter där de ska.

– Jag har inte hunnit träna inför tävlingen eftersom jag fick reda på att jag skulle vara med först i torsdags, säger Josefin.

Bilintresset har alltid funnits i Josefins liv.

– Hela familjen brukar åka iväg på Rallycross EM och VM och min bror gick samma linje på gymnasiet så det kändes ganska naturligt, avslutar Josefin Axfjord.

Transportelever från nio olika gymnasieskolor i västra Sverige deltog i dagens tävling som är den fjärde av fem kvaltävlingar till Yrkes-SM 2016 i Malmö.

De unga yrkesförareleverna tävlade i moment som lastsäkring, och manöverkörning med lastbil och truck samt teoretiska prov. Genom tävlingen fick eleverna visa prov på sin yrkesskicklighet och samtidigt mäta sina kunskaper mot andra.

Mattias Jägerphil och Malin Salomonsson från Nobelgymnasiet i Karlstad har rest ganska långt för att vara med på dagens kvaltävling till Yrkes-SM i Uddevalla.

– Det har gått bra idag men jag har väl gjort lite småmissar på alla grenar, säger Mattias som medger att han varit lite nervös under tävlingen.

– När jag kom hit kändes det jättebra men när jag väl satt bakom ratten blev det lite pirrigt faktiskt.

Klasskompisen Malin tycker att allt varit roligt under dagen.

– Allra roligast var nog lastsäkringen. Vi har fått träna lite inför tävlingen och det har varit bra, säger Malin Salomonsson som för övrigt fick fin-fina tjugo poäng av tjugofem möjliga på lastsäkringsmomentet.

Dagens kvaltävling arrangerades av TYA och som värd stod Uddevalla Gymnasieskola Östrabo Yrkes. Morgan Berggren är programsamordnare på inriktningen yrkesförare och transportteknik, och han är stolt att kunna visa upp skolan och de fina förutsättningar som finns här. Han tycker också att Kvaltävlingen till Yrkes-SM är ett bra inslag i utbildningen.

– Som yrkesförare kommer ungdomarna att få ett fritt och varierande samt självständigt yrke. De kommer att träffa kunder och leverantörer där de är företagets ansikte utåt. De här tävlingarna tar med många av de aspekterna och det tycker jag är bra. Dessutom skiner solen på oss idag, säger en glad Morgan Berggren.

TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, en organisation med arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn, får hela tiden rapporter om att branschen söker efter fler och fler duktiga yrkesförare.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera unga killar och mycket gärna tjejer till ett bra och utmanande yrkesval och samtidigt höja transportbranschens status. Branschen ställer höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Bill Rehn, vd för TYA.

Huvudpartner är Volvo Lastvagnar som tillsammans med Still Sverige AB ser till att tävlingarna kan genomföras med toppmoderna och ändamålsenliga fordon. Trygg-Hansa är även de en väldigt viktig partner för kvaltävlingen.

Tävlande och publik kunde under dagen stifta bekantskap med Boije Ovebrink och hans supersnabba hybridlastbil Mean Green. Boije har två hastighetsrekord med Mean Green som är baserad på Volvos elhybridteknik.

Varför bygger Volvo en hybridracinglastbil?

– Dels är det för att visa att man ligger långt fram med spetstekniken men också för att ungdomar ska se att man kan jobba med den här typen av fordonsteknik. Kanske inte direkt från skolan men möjligheten finns där för de som är drivna, säger Boije Ovebrink.

Hur tror du att framtidens lastbil ser ut?

– Jag tror att man kommer tänka mycket på bränsleekonomi. Mindre motorvolymer med högre effekt. Det kanske handlar om fler turboaggregat och kompressorer för att få mer effekt med en mindre motor. Sen kommer det alltid finnas de som vill ha stora motorer med mycket effekt. Så ”machomaskinerna” kommer också finnas kvar.

Boije Ovebrink tror också att elhybridmotorn är framtidens melodi:

Källa: TYA