Färre strömavbrott när Ellevio storsatsar på västkusten


2016-04-07

Bild: Ellevio AB

Elnätsföretaget Ellevio inleder nu sin största satsning någonsin på elnätet i Halland och Göteborgsområdet. Fram till och med 2019 satsar företaget cirka 700 miljoner på att modernisera och öka kapaciteten i näten. Totalt handlar det om satsningar på cirka 1,3 miljarder längs västkusten.

– Vi tar ansvar för att dagens, morgondagens och framtidens kunder har en trygg elförsörjning, säger elnätschefen Anders Öberg.

Ellevio lanserar sitt största investeringsprogram någonsin, med satsningar på cirka 9 miljarder fram till 2019. I Halland och Göteborgsområdet handlar det om projekt för cirka 700 miljoner kronor och för hela västkusten cirka 1,3 miljarder.

- Vi har en väldigt spännande resa framför oss med många stora projekt. Vi bygger framtidens elnät, så att de som bor och arbetar här i området kan ha ett säkert elnät även i framtiden, säger Ellevios Anders Öberg.

Ellevio har cirka 62 000 kunder i området, som sträcker sig från norra Varberg upp till Mölndal och Öckerö och innehåller såväl karg skärgårdsmiljö som glesbygd och växande tätorter.

- Västkusten är ett utmanande område att ha elnät i. Markförhållanden med till exempel berg gör att det kan vara svårt att gräva ner kablar i marken på alla ställen. Läget vid havet och det salta vattnet är inte heller elnätets bästa vän, berättar Anders Öberg.

- Samtidigt växer många orter snabbt, som exempelvis Kungsbacka. Det ställer stora krav på oss som nätägare att se till att alla befintliga, nya och kommande kunder har en stabil elförsörjning, säger Öberg.

I satsningen ingår bland annat att: