New York City Department of Transportation väljer Fältcom för att göra New Yorks busstrafik smartare


2016-08-22

Bild: Fältcom

Genombrottsorder för svensk export av tjänster och produkter inom sakernas internet (Internet of things, IoT), en marknad som år 2025 väntas omfatta 30 miljarder uppkopplade saker och motsvara 11 procent av världsekonomin.

NYC DOT väljer Umeåbaserade IoT-/M2M-företaget Fältcom för att IoT-anpassa busshållplatser i New York. Programmet för uppgraderingar omfattar initialt 200 av totalt 16 000 busshållplatser.

 

Över 50 miljarder saker väntas vara uppkopplade mot sakernas internet år 2020. Sensorer tar emot och analyserar data och kommunicerar med omvärlden för att skapa smartare och attraktivare miljöer, varor och tjänster. Ett skifte som beskrivits som större än före och efter internet, appar och smartphones.

Städer över hela världen hela har omfamnat idén om den uppkopplade staden. Nu inleder New Yorks kollektivtrafikmyndighet New York City Department of Transportation, NYC DOT, ett program för att förbättra trafikinformationen vid New Yorks busshållplatser med hjälp av svensk IoT-teknik från Fältcom.

Sätter en ny teknikstandard för trafikinformation i New York
Solcellsdrivna trafikinformationsskyltar utrustas med Fältcoms öppna plattform MIIPS som via nätet tar emot realtidsinformation från en server uppkopplad mot stadsbussarnas GPS. Lösningen gör att resenärerna kan informeras om hur många hållplatser bort bussen befinner sig, information som också är tillgänglig via smartphoneappar.

– Det här innebär i grunden en ny teknikstandard för New York som förbättrar resenärernas tillgång till reseinformation, säger Mikael Långström, VD för Fältcom.

Fältcom blir i och med affären det första svenska företaget med en lösning godkänd för uppkoppling till blåljusnätet NYCWiN (NYC Wireless Network), blåljusnätet som polis och brandkår använder.

– Vi är stolta över att vår teknik bidrar till att utveckla trafikinformationen och underlätta resandet i en världsstad som New York. NYC DOT är en prestigekund som innebär ett genombrott för vår expansion i Nordamerika, säger Mikael Långström.

"IoT blir nästa svenska exportunder"
Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, har med stöd från VINNOVA tagit fram en IoT-strategi för Sverige. Den understryker vikten av att fler företag vågar satsa på att export och ta en större del av världens IoT-affärer. Helt i linje med regeringens nya exportstrategi där fler små och medelstora exportföretag identifieras som avgörande, liksom att svenska produkter och system når högre upp i förädlingskedjan.

– Jag hoppas att vår affär blir en viktig signal som får svenska företag att satsa på de globala affärerna och bidra till förverkliga IoT-marknadens enorma potential. IoT kan definitivt vara Sveriges nästa stora exportunder, säger Mikael Långström.

Information till redaktionen


Källa: Fältcom