Spendrups fortsätter att minska utsläppen av koldioxid vid transporter


2016-09-21

Bild: Spendrups

Sedan 2009 har 50 lastbilar, från BIBAB som distribuerar drycker från Spendrups bryggerier, svensk raps (RME) i sina tankar. Nu går man vidare i sitt miljöarbete och startar upp med HVO som förnybart drivmedel. Första HVO-tanken installerades vid terminalen i Mariestad i våras och nu finns även en tank vid Spendrups huvudkontor i Vårby utanför Stockholm. Leverantör av det förnybara bränslet HVO är Energifabriken i Linköping.

BIBAB, som är Spendrups transportleverantör, var pionjärer när det gällde att använda förnybart drivmedel. Redan 2009 började man använda RME (raps) i sina tankar och undan för undan har man gått över till förnybart bränsle på  ungefär hälften av sin fordonsflotta. Genom att nu även börja tanka HVO kommer fler fordon att kunna köra fossilfritt, vilket skapar en möjlighet att helt fasa ut fossil diesel.

För att minimera miljöbelastningen är moderna lastbilar och alternativa bränslen ett viktigt krav. Hos Spendrups transportleverantör BIBAB är alla fordon av godkänd miljöklass och mer än hälften av de 100 lastbilarna körs på förnybart bränsle.

Fakta – HVO

HVO är ett enkel, klimatsmart och ekonomiskt alternativ till fossil diesel. Den HVO som Energifabriken levererar är 100 % förnybart. Det är en 100% förnybar diesel som framställs genom hydrering av växt och djurfetter. HVO kan användas på alla typer av dieselmotorer och har utmärkta köldegenskaper och klarar drift ner till minus 34 grader. Det behövs inget omställningsarbete från fossil diesel till HVO

*Miljöberäkningen är gjord på användningen av drivmedlet, dvs mängden fossila växthusgasutsläpp när drivmedlet förbränns i motorn också kallat Tank to Wheel (TTW).


Källa: Spendrups