Klimateffektiv etanol från Lantmännen Agroetanol i Arlas nya lastbilar från Scania


2016-09-23

Nu går startskottet för Etha – Lantmännen Agroetanol och Scanias gemensamma initiativ för hållbara tunga transporter. Det första företaget att ansluta sig till Etha är Arla vars etanoldrivna distributionslastbilar nu har levererats. Invigning av  tankstation och överlämnande av nycklar till 17 nya lastbilar från Scania gjordes i veckan vid Arlas mejeri i Kallhäll.

Det blågula bandet klipptes gemensamt av representanter från Arla, Agroetanol och Scania, tre tongivande aktörer med ett tydligt förenande budskap – hållbara transporter.

De etanoldrivna lastbilarna kommer att reducera utsläppen av koldioxid med ca 52 ton per år och lastbil, vilket motsvarar en körsträcka på 6 700 mil. De nya lastbilarna kommer att utgå från Arlas mejeri i Kallhäll och kommer att distribuera mejerivaror i Stockholmsområdet.

Lantmännen Agroetanol har genom sin tydliga hållbarhetsstrategi skapat en unik process för att kunna tillverka ett biodrivmedel i absolut världsklass. Koldioxidreduktionen på 90 procent uppnås genom att produktionsanläggningen använder spillånga från närliggande E.ON i processen, att råvaran odlas klimateffektivt samt att den koldioxid som frigörs vid etanolproduktionen fångas in. Koldioxiden tas tillvara, i en med AGA gemensamägd anläggning, för att producera kolsyra till bland annat livsmedels- och dryckesindustrin.

För att Sverige snabbt ska kunna ställa om till Riksdagens beslut om en fossiloberoende fordonsflotta behövs enkla och konkreta lösningar som sänker koldioxidutsläppen. Under våren etablerade Lantmännen Agroetanol och Scania samarbetet Etha – Hållbara tunga transporter. Etha är en systemlösning som förenklar för företag att minska koldioxidutsläppen i sina transporter genom att erbjuda en komplett kedja från fordon till tankstation och drivmedel.

Arla är nu den första externa partner som ansluter sig till initiativet och samarbetet är ett lysande exempel på hur tre aktörer i olika branscher kan minska transporternas klimatpåverkan tillsammans. Att alla tre finns inom ett geografiskt litet område gör det hela ännu mer spännande: mjölk från kor i Mälardalen blir mejeriprodukter som distribueras i Stockholmsområdet med lastbilar från världsledande Scania i Södertälje. Och slutligen – spannmål från Östergötland och Mälardalen görs till etanol av Lantmännen Agroetanol i Norrköping och hamnar i lastbilarnas bränsletankar.

– Etanol är världens största förnybara drivmedel och med Agroetanols Agro Cleanpower 95 kan vi minska koldioxidutsläppen med upp till 90 procent. Initiativet Etha är en attraktiv möjlighet för företag och kunder som ser hållbara transporter som en viktig del av sin affärsstrategi. Med Arla har vi ett strålande exempel på en kommersiell aktör som vill dra nytta av sin miljöprofil för att stärka sitt varumärke och affärer, säger Carl von Schantz, tillförordnad vd på Lantmännen Agroetanol.  


Källa: Lantmännen