Hogia kopplar Rakel till kollektivtrafiken


2016-10-19

Busstrafiken får ett användarvänligt och stabilt radiosystem och personalen får en tryggare arbetsmiljö med mindre stress.
Busstrafiken får ett användarvänligt och stabilt radiosystem och personalen får en tryggare arbetsmiljö med mindre stress.

Nu kan Hogia hjälpa kollektivtrafikbolag att effektivisera kommunikationen mellan trafikledningen och bussförarna genom att koppla trafikledningssystem till det nationella kommunikationssystemet Rakel. Därmed får busstrafiken ett användarvänligt och stabilt radiosystem och personalen får en tryggare arbetsmiljö med mindre stress. Hogia visar de nya funktionerna på Persontrafikmässan 18-20 oktober på Svenska Mässan i Göteborg.

Rakel-nätet är Sveriges nationella kommunikationssystem för säker kommunikation mellan medarbetare inom samhällsviktiga verksamheter. Inom Rakel finns bland annat funktioner för att skapa olika typer av kommunikationsgrupper, baserade till exempel på en speciell enhet inom polisen eller ambulanser inom ett visst geografiskt område.

Hogia kan nu erbjuda kollektivtrafikbolagen samma funktioner genom att anpassa Hogias trafikledningssystem till Rakel. Trafikledare kan skapa kommunikationsgrupper baserade på linjeturer eller avgångstider och behöver inte ta reda på enskilda bussars eller förares anropsnummer. De kan också anropa bussar direkt genom att högerklicka i de grafiska vyer som visar pågående trafik. De här funktionerna kan även användas av bussförare för att kontakta enskilda bussar.

Det är också möjligt att koppla på en larmfunktion i varje buss. När bussföraren aktiverar larmet öppnas en kommunikationskanal direkt till trafikledningen. De kan höra vad som försiggår i bussen och får information om var bussen befinner sig. Vid behov kan polisen larmas direkt.

- Med den här utvecklingen av trafikledningssystemet kan vi underlätta arbetet för trafikledarna. Kommunikationen blir enkel och säker, vilket är bra i vardagen och jätteviktigt i krisläget, säger Jonatan Hanson, bolagschef på Hogia Public Transport Systems.

Besök Hogia på Persontrafikmässan i monter C01:12.

Källa: Hogia