Samarbete mellan ingenjör och forskare viktig del av Preems utveckling


2017-03-31

Mattias Backmark, chef för affärsutveckling på Preem, tillsammans med Tomas Kåberger, professor inom styrkeområdet Energi på Chalmers.
Bild:Preem
Mattias Backmark, chef för affärsutveckling på Preem, tillsammans med Tomas Kåberger, professor inom styrkeområdet Energi på Chalmers.

Det är genom att låta forskarvärlden och näringslivet mötas som vi kan få resultat som gör skillnad. Det är en av grundtankarna bakom Preems samarbete med Chalmers, och även bakgrunden till den forskarträff som ägde rum på Preems raffinaderi i Lysekil.

Preem har sedan snart tio år tillbaka ett långsiktigt forskningssamarbete med Chalmers. Inriktningen på projekten är hållbar produktion av förnybara fordonsbränslen, energieffektivisering samt koldioxidinfångning.

- Preems ambition är att producera 3 000 000 m3 förnybara drivmedel 2030, berättar Mattias Backmark, chef för affärsutveckling på Preem. Vi driver idag flera projekt för att nå dit, och forskningen säger att det finns tillräckligt mycket råvara, men det är en hel del utveckling som måste göras innan det är tekniskt möjligt. Vi kan inte göra detta själva, utan behöver samarbetspartners som Chalmers.

Forskardagen gav Preem en inblick i några av de projekt som pågår nu. Samtidigt fick deltagarna från Chalmers ta del av Preems pågående större investeringsprojekt och lära sig hur projekt går från idé till verklighet på ett raffinaderi, en process som normalt tar 3-6 år - om det är en etablerad teknik. Samtidigt pekade forskarvärlden på att det är viktigt att industrin ser långsiktigt på samarbeten. Ett forskningsprojekt kan ta 5-15 år för att komma fram till ett resultat.

- Det är viktigt att företagen inspirerar, guidar och diskuterar med forskarna, säger Tomas Kåberger, Professor inom Styrkeområdet Energi på Chalmers. Det handlar inte bara om att göra en slutrapport, utan om att lära av varandra under resan dit.

- Den ökade kunskap vi får från samarbetet har varit en av de stora vinsterna med vårt samarbete under åren, säger Mattias Backmark. Den har hjälpt oss att ta rätt beslut, och vi har kunnat undvika misstag med stora ekonomiska konsekvenser.

Exempel på forskarprojekt

Källa: Preem