Samhällsbyggnadsbranschen hittar kompetens genom praktikprogram för nyanlända


2017-04-21

Sameer Alassadi på sin praktik under pilotprojektet.
Bild:Anna-Lena Lundqvist
Sameer Alassadi på sin praktik under pilotprojektet.

Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) driver tillsammans med Arbetsförmedlingen projektet "På rätt plats" som matchar arbetsgivare med nyanlända samhällsbyggare. Anledningen är det stora behovet av arbetskraft inom samhällsbyggnadssektorn. Under april månad har 14 personer startat sin praktik och fler är på gång. Bland praktikanterna finns ingenjörer inom bygg, miljö och VA; men även andra yrkesgrupper så som svetsare, arkitekt och agronom.

Utgångspunkten till praktikprogrammet är det stora behovet av samhällsbyggare i Västsverige. Enligt Business Region Göteborg finns planer på bostadsbyggande, kontor, handel, infrastruktur och logistik för mellan 800 och 1 000 miljarder kronor fram till 2035. Praktikprogrammet består av praktik i tre till sex månader med stöd av en handledare kombinerat med en kurs i yrkessvenska som anordnas av Vuxenutbildningen i Mölndal stad. I praktikprogrammet ingår även handledarutbildning och nätverksträffar.

Fastighetskontoret, Göteborgs stad är en av de deltagande arbetsgivarna. De har två praktikanter i praktikprogrammet.

– Det känns självklart att fånga upp de som kommer hit med utbildning och erfarenhet från sina hemländer. Både offentliga verksamheter och privata bolag skriker efter personal som kan vara med i alla de stadsutvecklingsprojekt som pågår i Göteborg, säger Miriam Åberg, HR-specialist på Fastighetskontoret.

Praktikprogrammet utgår från en kompetensmatchningsmodell som togs fram under ett pilotprojekt för VA-ingenjörer.

– Vi har skapat en fungerande modell för att kunna möta rekryteringsbehovet i våra medlemskommuner och som vi nu utvecklar. Modellen handlar till stor del om att undanröja de hinder som står mellan nyanlända och den svenska arbetsmarknaden och skulle kunna anpassas och appliceras på i stort sett alla branscher, säger Lisa Ström, projektledare.

– Modellen handlar mycket om att mötas och att synliggöra kompetens. Redan under rekryterings- och matchningsprocessen blev två personer erbjudna anställning direkt, säger Lisa Ström.

Elva arbetsgivare, både offentliga och privata, deltar i projektet. De deltagande arbetsgivarna är Aarsleff, Audi, Gryaab, Göteborgs Stad, Kungsbacka kommun, Lerums kommun, Mölndals Stad, Stenungsunds kommun, Skanska, WSP och Älvstranden Utveckling. Läs mer om praktikplatserna.

För arbetsgivare som har behov av kompetens och är intresserade av projektet bjuder GR in till en nätverksträff den 14 september. Då finns också möjlighet att träffa nyanlända samhällsbyggare som vill ta klivet in på den svenska arbetsmarknaden. GR delar också gärna med sig av kompetensmatchningsmodellen som går att ladda ner här: Kompetensmatchningsmodellen – från integrering till rekrytering


Källa: GK