Uppdrag för trafiksäkerhet i Uppsala


2017-05-04

Uppsala kommun anlitar Svevia för arbete med trafikanordningar vid behov att att stänga av eller leda om trafik.
Bild:Fredrik Schlyter
Uppsala kommun anlitar Svevia för arbete med trafikanordningar vid behov att att stänga av eller leda om trafik.

Att leda om trafik och skylta vid vägarbeten kräver fordon, material, skyltar och särskild kompetens. Under de närmaste två åren kommer Uppsala kommun att anlita Svevia för dessa tjänster.

Det finns mycket strikta regelverk och kravstyrda rutiner för hur arbeten i och i nära anslutning till trafikmiljöer får utföras. I samband med vägarbeten ställs skyltmaterial och avstängningsmaterial ut för att varna trafikanter och leda om trafiken.

– Det görs ju också för att kunna skapa en rimlig arbetsyta och en bra arbetsmiljö för de som ska utföra arbetet på vägen, förklarar Åsa-Teres Pihl, Svevia.

Även vid olika typer av event som idrottsevenemang kan trafiken behöva stängas av eller ledas om.

– Innan trafikavstängningsmaterial får ställa ut på vägen måste planeringen av tider, hur det ska gå till, hur trafikanordningen ska se ut och hur den sedan ska plockas bort vara godkänd. Beroende på var den ska placeras är det olika myndigheter som godkänner den. På kommunala vägar beslutar kommunen, på de statliga vägarna, som till exempel riksväg 55, är det Trafikverket som ska godkänna den.

Svevias uppdrag omfattar uthyrning av vägmärken, avstängningsmaterial, framtagning av trafikanordningsplaner. De ska också vid behov tillhandahålla signalvakter och TMA-bilar med chaufförer.

- En TMA-bil är en lastbil med en stor nedfälld krockkudde bak på bilen. Lastbilen fungerar som en buffert mellan trafiken och de som arbetar på vägen för att sätta ut trafikavstängningsmaterialet. Krockkudden fångar också upp och minskar risken för allvarliga personskador om en bilist råkar köra in i den.

Kontraktet sträcker sig över två år med möjlighet till två års option.

Källa: Svevia