Upphandling av busstrafik i Kungsbacka, Onsala och mellersta Bohuslän klar


2017-06-15

Nu är Västtrafiks och Hallandstrafikens upphandling av busstrafiken i Onsala, Kungsbacka och mellersta Bohuslän klar. Trafikstart sker i juni 2018 respektive juni 2019 och avtalen löper över tio år.

Upphandlingen består av två olika trafikuppdrag; Kungsbacka Onsala och Mellersta Bohuslän. För uppdraget Kungsbacka Onsala lämnade Nobina det mest fördelaktiga anbudet. Nobina kommer därmed ta över trafiken som idag körs av Nettbuss. När det gäller trafikuppdraget i Mellersta Bohuslän behåller Buss i Väst uppdraget.

I Kungsbacka och Onsala innebär det nya avtalet att 15 nya bussar sätts in vid trafikstarten i juni 2018. För mellersta Bohuslän startar trafiken vid två olika tillfällen. I Munkedal sker det i juni 2018 och då kommer sex nya bussar sätts in. I juni 2019 startar trafiken i Lysekil och Sotenäs med 23 nya bussar.

– Vår ambition med de nya avtalen är att båda parter ska arbeta aktivt mot det gemensamma målet att erbjuda en attraktiv kollektivtrafik som ger oss fler och nöjdare kunder, säger Rebecca Sundborg, affärschef buss region på Västtrafik.

De nya avtalen har en stark miljöprofil med tydliga mål att minska klimatpåverkan. Skärpta krav ställs också på energieffektivitet och buller. Från trafikstarten i juni 2018 kommer drygt 90 procent av trafiken köras med fossilfria drivmedel, vilket innebär en minskning av utsläppen av klimatpåverkande gaser med 70 procent.

I de nya avtalen har trafikföretagen större möjlighet att utforma trafiken och påverka utförandet. Det finns också möjlighet att få kvalitetsbonus om hög kundnöjdhet uppnås och resandeincitament, där resandeutvecklingen avgör hur stor ersättningen blir. Syftet är att ge de upphandlade företagen större ansvar och möjlighet att bättre använda sin kompetens.

Trafikstart för det nya avtalet i Kungsbacka och Onsala sker den 18 juni 2018. I mellersta Bohuslän startar trafiken i Munkedal den 18 juni 2018 samt i Lysekil och Sotenäs den 17 juni 2019.

Källa: Västtrafik