Ändrad hastighetsgräns på Europavägar i Värmland och Västra Götaland


2017-06-19

Bild:Trafikverket

Under sommarperioden juni-augusti ändrar Trafikverket hastighetsgräns på totalt fem vägsträckor i Värmlands och Västra Götalands län. På flera sträckor har säkerhetsstandarden höjts genom till exempel mittseparering.

De vägar som berörs genom höjd säkerhetsstandard är:

E18 i Värmland

Beslutet om nya hastighetsföreskrifter beror dels på att en delsträcka byggts om till mötesfri 2+2-väg med motorvägsstandard och dels på att hastighetsgränsen på en kortare sträcka anpassas till vägens säkerhetsstandard.

E45 i Värmland

Beslutet om nya hastighetsföreskrifter beror på att Trafikverket byggt om delen mellan Högvalta och Bonäs. Sträckan är mittseparerad och hastighetsbegränsningen anpassad så att den överensstämmer med vägens standard. Trafikverket har tidigare byggt om delen mellan Fageråsmotet och Högvalta. Den sträckan ansågs för kort och reglerades då inte med högre hastighet. Med den nya vajersträckningen finns dock anledning att anpassa hastigheten till vägens standard.

E45 i Västra Götaland

Beslutet tas med anledning av att Trafikverket har byggt om delen Ånimskog–Tösse i Åmåls kommun till mötesfri landsväg (2+1-väg) och hastighetsbegränsningen anpassas så att den överensstämmer med vägens standard. Sträckans längd uppgår till cirka 12,8 km. Ombyggnation pågår och beräknas vara klar i början av juli. Sträckan ingår som etapp 1 av 2 i ombyggnaden av hela sträckan mellan Ånimskog och Åmål till mötesfri landsväg.

Trafikverket arbetar systematiskt med att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas säkerhetsstandard med Nollvisionen som ledstjärna: att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken.

Källa: Trafikverket