Norrtälje först i landet med elbussar i hela stadsnätet


2017-06-20

Norrtälje kommuns kommunalråd Ingrid Landin (MP), Olle Jansson (S), Anders Olander (C) och Ulrika Falk (S) bakom representanter för Nobina vid ett test av de planerade elbussarna.
Bild:Norrtälje kommun
Norrtälje kommuns kommunalråd Ingrid Landin (MP), Olle Jansson (S), Anders Olander (C) och Ulrika Falk (S) bakom representanter för Nobina vid ett test av de planerade elbussarna.

Nästa år blir kommunen mer klimatsmart när all busstrafik i Norrtälje stad körs med elbussar. Effektivare energianvändning, sänkta bullernivåer och minskade lokala utsläpp är några av vinsterna.

I Norrtälje stad finns fyra busslinjer som binder samman tätorten i kommunen. Elbussarna planeras att sättas i trafik på alla fyra linjerna till augusti 2018 och då kommer Norrtälje kommun vara först i Sverige med enbart eldrivna bussar i stadstrafik.

– Det här stämmer väldigt bra med den hållbarhetsprofil som kommunen har och med de ambitioner vi har med Norrtälje stads utbyggnad. Både Norrtälje Hamn och Lommarstanden är projekt med tydligt miljötänk och båda områdena kommer trafikeras med elbussar, säger Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande.

Elbussarna är ett resultat av ett trepartsamarbete mellan SL, Nobina och Norrtälje kommun som gemensamt verkar för en modern och hållbar kollektivtrafik i kommunen, där Norrtälje kommun via sitt energibolag sett till att det kommer finnas tillräckligt med el för att ladda bussarnas batterier. Bussarna kommer ägas av bussbolaget Nobina som trafikerar linjerna på uppdrag av SL.

– Jag vill att det ska vara lätt att göra klimatsmarta val i Norrtälje kommun och därför är det glädjande att vi nästa år kommer kunna åka el-drivna bussar i stadstrafiken i Norrtälje stad, säger Anders Olander (C), kommunalråd.

– Hela stadsmiljön kommer bli bättre, det blir mer attraktivt att vistas, gå och cykla i staden när bussarna är tystare och utsläppsfria, säger Ingrid Landin (MP), kommunalråd.

Bussarna som Nobina planerar att köra med depåladdas vilket gör att de inte kräver någon stor och kostsam infrastruktur. Det innebär också att det inte blir några ingrepp i stadsmiljön.

– Det känns oerhört glädjande att beslut nu ska fattas och att Nobina då ges möjlighet att fortsätta utveckla framkomligheten i Norrtälje med en helhetslösning för elbussar. Hela vägen från planering, laddinfrastruktur, drift och underhåll till nöjda kunder, säger Daniel Brinck, Trafikchef på Nobina i Norrtälje.

Fördelar med eldrivna bussar



Källa: Norrtälje kommun