Bättre trafiksäkerhet i Hara


2017-06-22

Bild:Svevia

Under sommaren ska en gång- och cykelväg genom byn Hara byggas. När den står klar i november kan barnen tryggare ta sig till skolan.

Väg 592 genom byn Hara, 25 kilometer söder om Östersund, är smal och kurvig, något som medför stora risker för de oskyddade trafikanter som rör sig i byn.

På uppdrag av Trafikverket kommer Svevia att bygga en ny gång- och cykelväg genom byn.

- Gång- och cykelvägen får delvis en egen dragning som inte följer vägen, vilket är bra eftersom gångare- och cyklister separeras ännu mer från bilisterna än när vägarna följs åt. När skolbarnen ska till och från busshållplatsen kommer de inte att behöva gå längs vägen längre, säger Gunnar Asplund, Svevia.

Byggnationen som påbörjades i juni och ska vara klart i mitten av november i år.

- Arbetet inleds med schaktningsarbete för att sedan bygga upp ett hållbart underlag innan själva gång- och cykelvägen anläggs och sedan asfalteras.

Den nya gång- och cykelvägen är tre kilometer lång. Vid de partier där den löper parallellt med väg 592 kommer även kantsten att läggas.

- Tillsammans med Trafikverket vill vi ha en bra och öppen kommunikation med boende i byn. Jag vill också uppmana trafikanter att ta det lugnt när de passerar arbetsplatsen. Vi behöver använda tunga fordon för att utföra arbetet och ibland behöver våra medarbetare vistas på eller intill vägen. Med hänsyn och låg hastighet kan olyckliga tillbud undvikas.

Källa: Svevia