Smarta lösningar på stora miljöutmaningar


2017-06-26

Bild:India Unlimited

Hur ska vi lösa framtidens problem inom transport, vatten och avfall? I förra veckan samlades över 30 studenter och entreprenörer på LINK arkitekturs kontor för att tillsammans söka smarta lösningar på några av Indiens största utmaningar. Smart City Smart Village Hackathon, som arrangeras av India Unlimited och Indiens Ambassad, lockade både nationella och internationella deltagare.

Smart City Smart Village Hackathon – en tävling med syfte att skapa nya lösningar för en hållbar framtid – invigdes i torsdags kväll av Indiens transportminister och Indiens ambassadör. Deltagarna hade sedan 24 timmar på sig att hitta smarta lösningar på några av Indiens största utmaningar inom transport, vatten och avfall. Alla lösningar bygger på cirkulär ekonomi, ett kretsloppstänkande för material, produkter och tjänster.

Årets hackathon resulterade i allt från sociala koncept till konkreta IT-lösningar. Vad sägs om en smart mobilitetstjänst som föreslår det mest hållbara alternativet att färdas mellan två punkter – och där hållbart resande belönas via ett bonussystem. Eller en smart lösning för avfallsindustrin där förpackningar förses med streckkoder baserat på material. Lösningarna bedöms av en jury med bred kompetens inom hållbar stadsplanering och vatten-, transport- och avfallsindustrin. Vinnarna presenteras på Business Day Smart India @ 100 den 17 augusti.

– Vi är väldigt glada att för andra gången vara värd för detta hackathon. Event som dessa skapar stort engagemang och har verklig potential att lösa några av de utmaningar som Indien, och många andra länder, står inför inom hållbar stadsutveckling, säger Ivana Kildsgaard, jurymedlem för Smart City Smart Village Hackathon och hållbarhetschef på LINK arkitektur.

Indiens ambassadör Monika Kapil Mohta och Indiens transportminister Nitin Gadkari inledde hackathonet med att berätta om den indiska regeringens starka vilja att satsa på innovativa idéer för hållbara städer och byar. I en intervju med tidningen FirstPost lyfter Nitin Gadkari fram att Indien är i stort behov av innovationer och kostnadseffektiv teknik och att denna typ av event kan förse Indien med bra lösningar på de problem de står inför.

Eventet arrangerades av India Unlimited och Indiens Ambassad med stöd från LINK arkitektur, IVL Svenska Miljöinstitutet, Scania Group, Sweden-India Business Council, Emirates, Kungliga Tekniska Högskolan, Volvo, LTI, Stockholms Universitet och Uppsala Universitet.

Källa: LINK arkitektur