Umeå får miljoner för satsningar på hållbara färdsätt


2017-07-14

Kommunens satsningar på nya gång- och cykelvägar under 2017-2018 får ekonomiskt stöd av Trafikverket.
Kommunens satsningar på nya gång- och cykelvägar under 2017-2018 får ekonomiskt stöd av Trafikverket.

Umeå kommun har sökt ekonomiskt stöd hos Trafikverket för att bygga gång- och cykelvägar och för utveckling av mobilt betalsystem i lokaltrafiken. Trafikverket har nu beviljat 10,7 miljoner kronor i ekonomiskt stöd, vilket innebär att kommunens planerade satsningar blir finansierade med 50 %.

Syftet med stödet, det så kallade stadsmiljöavtalet, är att främja hållbara stadsmiljöer genom att skapa förutsättningar för att fler ska cykla och åka kollektivt. Målet är lägre utsläpp av växthusgaser, bättre luftmiljö och bättre chans att uppfylla miljökvalitetsnormer.

Detta är viktiga frågor för Umeå kommun och kommunen hade i sin planering satsningar på gång- och cykelvägnätet till en kostnad av 20 miljoner kronor. Bidraget innebär att Gator och parker nu får 10 miljoner kronor i bidrag för dessa satsningar. Utöver det fanns i Umeå kommunföretags planer att utveckla mobila betallösningar i lokaltrafiken (Ultra), som också får ett bidrag på 50 %, dvs 700 000 kronor. Alla projekt ska vara genomförda 2017-2018. Kommunen beviljades hela sitt sökta belopp.

- Det känns mycket bra att vi kan genomföra satsningar på cykelvägarna som planerat, och pengarna som tillförs genom stadsmiljöavtalet är så klart ett välkommet tillskott. Jag gläder mig särskilt åt att vi nu kan färdigställa de planerade cykelvägarna i kommundelarna Sävar och Holmsund, säger Lena Karlsson Engman (S) ordförande i tekniska nämnden.

Andra satsningar

Umeå kommun bedriver också annan verksamhet, som inte omfattas av detta bidrag, med syftet att främja hållbara färdsätt. Bland annat byggs 14 cykelöverfarter (överfarter där cyklister har företräde framför bilfordon) under 2017 och 2018. Fokus för Mobility Management under 2017 och 2018 ligger på ellådcykelpoolen U-bike (som startar 2017) och Vasaplans ombyggnation, som ska höja förståelsen och nyttjandet av de hållbara färdsätten. Utöver det satsar kommunen på att göra nya detaljplaner för bostadsområden där hållbara färdsätt är möjliga att använda, t ex Tomtebogård

Källa: Umeå kommun