VTI levererar simulatorer för godståg till Green Cargo


2017-09-21

Bild:VTI

Under förra året utvecklade VTI en simulator för träning av lokförare som kör godståg. Det första exemplar som levererats till en operatör i Sverige är nu på plats på Green Cargos regionkontor i Gävle.

VTI har en lång tradition av att bygga simulatorer, med sammanställning av både hårdvara och egenutvecklad mjukvara. Tågsimulatorer har byggts tidigare men inte specifikt för godståg.

– Vi har anpassat mjukvaran för en ny förarmiljö för lokdragna tåg och för att hantera långa tågset, säger Tomas Rosberg, forskningsingenjör på VTI.

I simulatorn möter föraren en körspaksuppsättning som liknar Rc6/Rd2, vilket är en miljö som många förare i Sverige känner sig hemma i. Detta gäller även de som kör lokdragna persontåg.

En vidareutveckling från tidigare simulatorer är att det går att koppla på valfritt antal containervagnar, vilket påverkar körupplevelsen. Det finns också möjlighet att koppla på en så kallad EndOfTrainDevice, vilket just nu är i ropet hos godstågsoperatörerna. Detta är en portabel elektromekanisk ”låda” som kopplas ihop med bromsledningen på sista vagnen och minskar bromsarnas tillsättningstid, vilket får stor effekt på långa, tunga tåg.

– Nästa fas i projektet är att vi kommer att testa och utvärdera simulatorn de kommande månaderna. Om allt fungerar bra och vi kan möta upp mot kommande krav och önskningar, ligger en beställning på ytterligare sju simulatorer framför oss, säger Tomas Rosberg.

Utvecklingen av simulatorträning inom järnvägen sker nu i snabb takt. Under hösten levererar VTI tio simulatorer till SJ och har fler beställningar på ingång.


Källa: VTI