Sjöbefäl söks för att testa framtidens digitala fartygstjänster


2017-10-03

Vid fyra tillfällen under hösten och vintern kommer Sjöfartsverkets och Chalmers fartygssimulatorer i Göteborg kopplas samman med simulatorer i sex andra länder för att testa framtidens digitala fartygstjänster.
Bild:Sjöfartsverket
Vid fyra tillfällen under hösten och vintern kommer Sjöfartsverkets och Chalmers fartygssimulatorer i Göteborg kopplas samman med simulatorer i sex andra länder för att testa framtidens digitala fartygstjänster.

Vid fyra tillfällen under hösten och vintern kommer Sjöfartsverkets och Chalmers fartygssimulatorer i Göteborg kopplas samman med simulatorcenter i sex andra europeiska länder. Syftet är att i stor skala testa framtidens digitala fartygstjänster. Nu söker Sjöfartsverket sjöbefäl för deltagande i testerna.

Det omfattande testet är en del av valideringen av Sea Traffic Management (STM), som
är ett av världens största e-navigationsprojekt. STM leds av Sjöfartsverket i samarbete med ett 60-tal partners i Europa. Inom ramen för projektet har European Maritime Simulation Network utvecklats – en sammankoppling av simulatorscenter i sju europeiska länder. European Maritime Simulation Network gör det möjligt att köra simuleringar med ett 30-tal bemannade bryggor i sju länder samtidigt. Nu söker projektet sjöbefäl som vill vara med i studien och testa såväl befintliga bryggsystem som de nya tjänster som STM utvecklar. Ersättning utgår enligt särskild överenskommelse.

Fredrik Karlsson är ansvarig för Sjöfartsverkets simulatorcenter och en av initiativtagarna till sammankopplingen av de europeiska simulatorscentren och projektet Sea Traffic Management Validation.

- Det som skapats genom våra projekt är världsunikt inom den civila sektorn. Vi ser bara början på de områden som denna typ av simuleringar kan användas inom, potentialen är väldigt stor, säger Fredrik Karlsson.

Under fyra veckor 2017 och 2018 kan du som är lots, seniorbefäl eller juniorbefäl ansöka om att delta vid scenarion i komplexa trafiksituationer i Engelska kanalen och Södra Östersjön med upp till 30 bemannade bryggor vid olika europeiska simulatorscenter. I Sverige kommer Chalmers simulatorscenter och Sjöfartsverkets simulatorscenter båda belägna på Lindholmen i Göteborg, att delta. Utöver detta kommer center i Spanien, Storbritannien, Nederländerna, Norge, Finland och Tyskland att vara med i övningarna. De två första veckorna körs simulatorerna med befintlig utrustning och därefter används tjänster som STM utvecklat såsom ruttutbyte mellan fartyg, effektivare hamnanlöp och validering av rutter.

Att göra simuleringar med det europeiska simulatornätverket möjliggör en verklighetsgrad som vanliga simulatorkörningar inte erbjuder, förklarar Reto Weber ansvarig för EMSN på Chalmers tekniska högskola.
- Som deltagare får man en annan realitet vad gäller trafikbild och internationellt utbyte. Du får en helt annan dynamik i övningarna när det inte är någon som påverkar utifrån. Vi vet inte utgången av övningen vilket gör det mer spännande att köra och det ställer samtidigt högre krav på deltagarnas anpassningsförmåga, ledningsförmåga och sociala färdigheter, säger Reto Weber.

Läs mer och ansök på http://stmvalidation.eu/emsn-simulation-campaign/

Källa: Sjöfartverket