Herman Borring från Skänninge vann kvaltävling till Yrkes-SM i Norrköping


2017-10-11

Herman Borring vann kvaltävlingen till Yrkes-SM i Norrköping.
Bild:TYA
Herman Borring vann kvaltävlingen till Yrkes-SM i Norrköping.

När den tredje kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilsförare var över stod det klart att Herman Borring från Skänninge vunnit med imponerande 140 poäng. Herman går sista året på Vretagymnasiet i Vreta Kloster och har i och med dagens seger kvalificerat sig till att tävla i Yrkes-SM i Uppsala 2018. På andra plats kom klasskompisen Robin Identeg, Vretagymnasiet, med 129 poäng.

På en hedrande tredje plats placerade sig Tobias Levander från Wisbygymnasiet med 128 poäng.

Vilken vecka det har varit för Vretagymnasiet. Först fick man utmärkelsen Årets Transportskola och nu lade man dessutom beslag på första och andraplatsen i dagens kvaltävling till Yrkes-SM i Norrköping. Det är såklart ingen tillfällighet – man håller hög nivå på utbildningen och arbetar metodiskt med varje elev. Det är något som Herman Borring tror hjälpte honom i dagens tävling:

-Vi har tränat rätt mycket inför tävlingen. Vi har såklart lärt oss allt redan innan men det blev lite mer hårdträning veckan före.

Herman tycker att det var roligt att få mäta sina kunskaper mot jämngamla elever från andra skolor i mellansverige. Nu höjs dock ribban med tanke på vad som väntar 2018:

-Just det! Då kommer jag få mäta mig mot andra segrare i hela Sverige. Det kommer bli väldigt kul!

Att kvaltävlingen genomförs med toppmoderna fordon verkar alla tävlande uppskatta. Det är inte var dag de har chansen att få köra en ny Volvo FH 16 med dynamisk styrning till exempel:

-De var ju ruggit kul att köra! Man sitter ju jättebra i dom och sen ser de ju jäkligt bra ut också. Fina bilar!

Herman är uppvuxen på lantgård och har kört diverse olika maskiner sen han var liten. När det var dags att välja gymnasieutbildning kände Herman att han redan hade bra koll på lantbruket och sökte sig till transportutbildningen istället.

-Efter gymnasiet blir det nog lite ”både och” mellan lantbruket och lastbilsyrket. Drömmen är att kunna driva gården samtidigt som jag har ett eget åkeri, avslutar Herman Borring

Värd för dagens kvaltävling var Ebersteinska gymnasiet i Norrköping. Stefan Persson är lärare på inriktning transport och han tycker att transportutbildningens placering på det gamla nedlagda flygfältet vid Bråvalla är en stor fördel:

-Det är unikt att ha så mycket asfalterade ytor som vi har på den gamla landningsbanan. Vi kan bygga banor och behöver inte trängas vid övningarna.

Stora ytor i all ära men Stefan pekar ändå på det som gör transportutbildningen på Ebersteinska gymnasiet riktigt bra:

-Vi har väldigt bra och engagerade lärare som bidrar till en bra utbildning och dessutom finns skolan i ett geografiskt område där yrkesförare efterfrågas mycket. I stort sett alla avgångselever har jobb efter skolan. Det är vi väldigt stolta över!

TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, en organisation med arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn, får hela tiden rapporter om att branschen söker efter fler och fler duktiga yrkesförare.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera ungdomar inte minst tjejer till ett yrkesval med stora möjligheter, både vad det gäller arbetstillfällen och framtida utveckling, och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Sigalit Slutbäck, VD på TYA.

Huvudpartner är Volvo Lastvagnar som tillsammans med Toyota Material Handling ser till att tävlingarna kan genomföras med toppmoderna och ändamålsenliga fordon.



Källa: TYA