Skånetrafiken håller budget och resorna ökar igen


2017-10-12

I månadsrapporten för september redovisar Skånetrafiken att prognosen av det ekonomiska resultatet för 2017 väntas uppnå nollresultat. Dessutom ökar resorna igen - med 1,6 procent fler resor än rekordåret 2016. Tack vare ett stort fokus på att balansera minskade intäkter och de oförutsedda kostnader som uppstår i samband med infrastrukturstörningar, kommer Skånetrafiken att hålla budget för 2017.

Försämrad resandeutveckling för Öresundspendlarna till följd av gränskontroller samt ökade kostnader för ersättningstrafik och förseningsavgifter i samband med de senaste årens banarbeten, har gett ekonomiska utmaningar för Skånetrafiken sedan 2015. Nu har Skånetrafiken ökat turtätheten över Öresundsbron och resandeutvecklingen och biljettintäkterna ökar igen. Dessutom har de effektiviseringar som genomförts under hösten och våren bidragit till att Skånetrafiken kommer att hålla budget för 2017.

- Månadsprognosen visar att de åtgärder vi har gjort för att nå en budget i balans har gett resultat. Vi har kunnat ställa om till tätare trafik över Öresundsbron och slagit rekord i antalet resande. Det är ett resultat av höga målsättningar och personalens ansträngningar, som varje dag jobbar för de skånska resenärerna. Nu vill vi fortsätta att öka resandet och investera i kollektivtrafiken i Skåne, säger Stefan Svalö (S) regionråd och ordförande kollektivtrafiknämnden.

Långsiktiga satsningar för ett hållbart Skåne

Skåne har ett stort utbud av kollektivtrafik. Totalt har 123 miljoner hållbara resor gjorts med Skånetrafiken i år. Det innebär mer än 450 000 resor om dagen och totalt 1,6 procent fler resor än rekordåret 2016. Trots ett pressat ekonomiskt läge har Skånetrafiken en rad satsningar framför sig som bidrar till ett hållbart Skåne och god tillväxt för skåningarna. Redan i december 2018 kommer Skånetrafikens alla bussar och tåg vara fossilbränslefria.

- Även om vi kortsiktigt tvingats prioritera om i vissa investeringar är jag så glad över att vi står stabila i våra långsiktiga satsningar för en hållbar skånsk kollektivtrafik. Det gäller till exempel elbussar i Malmö, Helsingborg och Lund, upprustade Öresundståg och på sikt nya dubbeldäckartåg så att våra resenärer kan resa mera behovsanpassat, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Landskrona ökar mest

Månadsrapporten redovisar dessutom en mycket god utveckling av kollektivtrafiken i Landskrona. Resandet ökar, punktligheten är god, Landskronaborna uppskattar kollektivtrafiken och anslutningar mellan buss och tåg fungerar bra.

- Under året har resandet i Landskrona ökat med knappt tio procent, det är mycket glädjande säger Marie-Louise Åhlén, affärschef för affärsområde buss norra.



Källa: Skånetrafiken