Insatser för att minska spårspringet på järnvägen mellan Sundsvall – Östersund – Storlien


2017-10-13

Längs Mittstråket och på tågen syns sedan veckor digitala annonser, vepor och affischer med en rubrik som överraskar.
Bild:Mittstråket Norden
Längs Mittstråket och på tågen syns sedan veckor digitala annonser, vepor och affischer med en rubrik som överraskar.

Varje dag genar människor över järnvägsspår längs Mittstråket och i övriga Sverige. Trots att många förstår riskerna och vet om att det är förbjudet, ökar problemet med spårspring för varje år. Nu samverkar aktörer längs Mittstråket därför i en kampanj för att uppmärksamma fler om farorna och följderna av att gena över järnvägen.

Kampanjen är ett samarbete mellan EU-projekt Mittstråket, Trafikverket, Norrtåg och Tågkompaniet. Alla parter arbetar på olika sätt för ökad säkerhet och kortare restider på Mittbanan; Sundsvall-Storlien. Längs stråket och på tågen syns sedan veckor digitala annonser, vepor och affischer med en rubrik som överraskar; ”Din chef, (din kompis, din granne) kan vara ett pucko”, följt av en förklaring och en informationstext. Kampanjen syns även på engelska med rubriken: ”Tracks are for trains. Stop taking short cuts.” Både Trafikverket och lokförarna har rapporter om ökat spårspring.

- Att vara nära en olycka kan vara lika jobbigt som att vara med om en olycka. Det är oftare nu som flera personer tillsammans befinner sig på spårområde. Och det är mer av oförklarliga genare, det tycks vara som att folk inte tänker sig för, att de försätter både oss lokförare och sig själva i obehagliga och farliga situationer berättar Elisabeth Rönnlund, lokförare hos Tågkompaniet som kör Norrtågstrafiken längs Mittstråket Sundsvall-Östersund-Trondheim.

Informationsinsats längs stråket
Den 16 oktober finns medarbetare från EU-projekt Mittstråket och Trafikverket på plats vid stationerna i Sundsvall, Ånge, Östersund och Åre fram till kl. 10.30 samt på Norrtåg avgång 8.04 från Sundsvall mot Östersund samt flera turer från Duved mot Östersund med början kl 06.20. Vi kommer att dela ut informationsfoldrar och informera och svara på frågor från invånare och intresserad media.




Källa: Mittstråket Norden