Nu hävs kokningsrekommendationen


2017-10-20

Efter omfattande provtagningar och analyser häver Eskilstuna Energi och Miljö, i samråd med miljökontoret, den kokningsrekommendation som gällt i delar av Eskilstuna sedan den 4 oktober.

- De sista provsvaren visar att vi kan vara helt trygga med att kvaliteten på dricksvattnet är återställd. Vi vill tacka alla kunder för visat tålamod, säger Admir Ibrisevic, VA-chef.

För att informera om hävningsbeslutet gör Eskilstuna Energi och Miljö ett sms-utskick till alla registrerade telefonabonnemang i Eskilstuna kommun.

De åtgärder som vidtagits, spolning och förstärkt klorering, har haft positiva effekter.

- Nu har vi, genom omfattande provtagningar och analyser, säkerställt att effekterna av dessa åtgärder är hållbara, säger Admir Ibrisevic.

Onsdagen den 4 oktober påträffades koliforma bakterier i dricksvattnet i Eskilstuna. Eskilstuna Energi och Miljö gick omgående ut med en kokningsrekommendation.

- Den troliga orsaken till att koliforma bakterier funnits i dricksvattnet är att ytvatten kommit in i distributionssystemet. Vid avvikande provresultat ser vi över driftarbeten och störningar. Men det går inte att i efterhand säkerställa exakt plats där ytvatten kommit in i systemet, säger Admir Ibrisevic.

Under perioden med kokningsrekommendation har Eskilstuna Energi och Miljö regelbundet tagit del av rapporter från Folkhälsomyndigheten. Rapporterna har inte visat på ökat antal sjukdomsfall.


Källa: Eskilstuna Energi och Miljö