Reningsverket i Skidbacken


2017-11-23

Corténbyggnaden i Gläntan
Bild:KUB Arkitekter
Corténbyggnaden i Gläntan

KUB arkitekter fick våren 2016 uppdraget av Göteborg Vatten att utforma en reningsanläggning beläget vid Brudaremossen i Delsjöområdet, Göteborg. Anledningen till projektet var att den gamla deponin och soptippen, numera skidområdet Brudare­backen, läckte hälsovådligt lakvatten. Det skapade problem för den närliggande miljön och den centrala kommunala vatten­reningen.

Delsjöområdet är ett stort och uppskattat natur- och rekreationsområde och beställaren ville därför att den för miljön viktiga byggnaden skulle anpassas till sin omgivning men utformas med ett stolt, självständigt uttryck. Man ville att besökarna i området skulle uppmärksammas på det för samhället så viktiga innehållet i byggnaden: att rena vårt vatten. Tydligt fokus för projektet har varit bra och rationell arbetsmiljö samt hållbarhetsaspekter.

”- Lakvattenanläggningen är ett viktigt projekt för vår miljö och ett lite udda och annorlunda projekt. Byggnadens funktion och förutsättningarna med placeringen i skogsgläntan vid serpentindammen gjorde att vi arbetade med formgivningenstanken om byggnaden som ett icke hus. En praktisk, beständig, stolt, lekfullhet skulle prägla reningsverket. Områdets besökare skulle i sin förflyttning runt objektet ges upplevelsen av föränderlig byggnad”, avslutar PerEric Persson arkitekt på KUB arkitekter.

Resultatet blev en vinklad och vriden byggnad där den sneda planfor­men tillsynes står i dammens vatten. Det brutna taket beläggs med sedumyta vars växter över året skapar en varierad växlande färgskala. Fasadbeklädnaden är av tålig brandsä­ker corténplåt som kontrasterar mot den växtgröna omgivningen. Projektet beräknas stå klart sommaren 2019. 




Källa: KUB Arkitekter