Nu kan fler söka elbusspremien


2018-01-10

Bild:Energimyndigheten

Den 21 december 2017 ändrade regeringen förordningen för elbusspremien. Nu kan fler söka premien och målet är att ännu fler elbussar ska sättas i trafik. Ansökan om premien enligt den nya förordningen öppnar den 1 februari.


Syftet med elbusspremien är att främja introduktionen av elbussar på marknaden och på så sätt minska kollektivtrafikens klimatpåverkan samt bidra till en bättre luftkvalitet och ett minskat buller.

– Trafiken står för en stor del av Sveriges miljöpåverkan gällande avgaser och buller. Elbussens fördelar är att den inte ger några lokala utsläpp och att den är tystare än andra bussar, säger Peter Dädeby på Energimyndigheten.

Den 21 december 2017 beslutade regeringen om förändringar i den förordning som ligger till grund för elbusspremien. De viktigaste förändringarna är att premien nu täcker den faktiska merkostnaden som en elbuss innebär samt att även privata företag kan söka elbusspremien.

– Den tidigare förordningen har haft ett antal begränsningar som bidragit till antalet ansökningar hittills varit få. Med det nya regelverket är förhoppningen att fler söker premien och att fler elbussar därmed sätts i trafik, säger Peter Dädeby.

Från 1 februari 2018 gäller följande ändringar enligt den nya förordningen:


Om elbusspremien

Det är Energimyndigheten som hanterar ansökningar och utbetalningar av elbusspremien. Elbusspremien styrs av förordningen (2016:836) om elbusspremie och är det regelverk som anger vilka som söka premien och vilka bussar det går att söka bidrag för. Elbusspremien omfattar 100 miljoner kronor per år fram till 2023.





Källa: Energimyndigheten