Upphävande av del av naturreservatet Fylleryd


2018-01-10

Växjö kommun tog den 2 maj beslut om att upphäva en del av naturreservatet Fylleryd. Detta beslut har överklagats till Länsstyrelsen av Naturskyddsföreningen Kronoberg, Naturskyddsföreningen i Växjö och Mossornas vänner.  

Länsstyrelsen har beslutat att avslå dessa överklaganden.

Sammanfattning av bedömningen som ligger till grund för detta är:
Upphävandet berör en mindre del av naturreservatet, cirka 2,3 procent och upphävandet sker för att möjliggöra utbyggnad av väganläggning som utgör riksintresse för kommunikation. Denna utbyggnad förutsågs redan vid beslutet som togs om naturreservat 1998. 

Länsstyrelsens bedömning är att kompensationsåtgärderna är tillräckliga och att intrånget i naturvärdet och friluftslivet kompenseras i skälig utsträckning. 

- Det är nu ett noga avvägt beslut som fattas, det är många aspekter som har vägts in. Naturreservatet sträcker sig över 522 hektar och det är 12 hektar av områdets sydvästra hörn som upphävs. Redan när naturreservatet bildades för tjugo år sedan övervägdes en ny trafiklösning och en zon ritades in på beslutkartan. Vi ser också att de kompensationsåtgärder som Växjö kommun åtar sig är bra. Det handlar bland annat om att drygt hälften av området kommer att skyddas mot produktionsinriktat skogsbruk och att ytan för friluftsliv kommer öka, säger Anders Flanking, länsråd, Länsstyrelsen i Kronobergs län.



Källa: Länsstyrelsen i Kronobergs län