Norwegians Alicantelinje försvinner


2018-01-11

Bild:Karlstad Airport

De senaste tre månader har varit en nagelbitare för såväl personalen på Karlstad Airport som återkommande Alicanteresenärer. Alla har väntat på ett besked inför 2018 och idag kom det, dessvärre blev det negativt.

– Norwegian skulle gärna vilja fortsätta satsa på och utveckla linjenätet till och från Karlstad, men med en flygskatt blir det dessvärre för kostsamt för oss att upprätthålla linjen Karlstad–Alicante, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson informationschef på Norwegian.

Den nya flygskatten införs 1 april i år och innebär att flygbolagens kostnader per enkelresa höjs med flera hundra kronor beroende på resans längd. För Alicante medför skatten en extra kostnad på 560 kronor tur och retur.

– Det blir väldigt dyrt för en familj. Vi kan inte heller föra över beloppet på resenärerna, det är en stor apparat, fortsätter Charlotte Holmbergh Jacobsson.

För personalen på Karlstad Airport, som jobbat mycket hårt för linjen, är beskedet väldigt tråkigt.

– Detta är en oerhört populär linje och vi vet att många värmlänningar har hus nere i Alicanteområdet och flyger ofta. Vi har verkligen lagt ner mycket arbete på att Norwegian ska fortsätta flyga men flygskatten kan vi inte råda över. Vi hoppas att det bara blir en paus och att trafiken kan återupptas 2019, säger Hans Wennerholm VD på Karlstad Airport.

Övrig trafik med Norwegian påverkas dock inte av det här beslutet.

– Sträckan Karlstad–Las Palmas fortsätter. Skulle det bli någon förändring i flygskatten kommer vi självklart se över möjligheten att återuppta Alicantelinjen. Norwegian vill inget hellre än att bidra till ökad tillgänglighet i Sverige men med en flygskatt blir det dessvärre alltför dyrt att upprätthålla vissa linjer. Vi beklagar detta oerhört och förstår att Karlstadborna blir besvikna, avslutar Charlotte Holmbergh Jacobsson.



Källa: Karlstad Airport