Fler fjärrtåg i tid efter Citybanans öppnande


2018-01-12

Bild:SJ

Sex månader efter öppningen av pendeltågstunneln Citybanan i Stockholm är effekterna tydliga även för fjärrtågen. För SJ har antalet händelser som påverkat punktligheten på Stockholm Central minskat med 40 procent.

Sedan pendeltågstunneln Citybanan öppnade den 10 juli förra året är det betydligt färre störningar i både den nationella och regionala tågtrafiken än tidigare. Såväl punktlighet som täthet inom tågtrafiken har förbättrats, visar statistik från SJ.

– Trängseln på spåren runt Stockholm har minskat betydligt tack vare Citybanan. För oss innebär tunneln en förbättrad punktlighet, både för ankommande och avgående tåg, säger Britt-Marie Olsson, punktlighetsansvarig på SJ.

Antalet störningstimmar har minskat med 25 procent senaste halvåret. Det är helt enkelt betydligt fler resenärer som kommer fram i tid.

– Vi ser att störningar på mellan fem och tio minuter sjunkit mest, vilket är ett tydligt tecken på att trafiken blivit mer stabil, säger Britt-Marie Olsson, punktlighetsansvarig på SJ. 

Det var den 10 juli förra året som den en sex kilometer långa tågtunneln för pendeltåg mellan Tomteboda och Stockholm Södra öppnade. Den innebar fördubblad spårkapacitet samt att pendeltåg, regionaltåg, fjärrtåg och godståg nu slipper att samsas på två spår. Speciellt mellan Stockholm Central och Stockholm Södra var trängseln stor innan öppningen av Citybanan.


Källa: SJ