Nacka bygger ut i samverkan med Skanska


2018-01-22

<span class=\
Bild:Nacka kommun
Karta över centrala Nacka med delprojekten i uppdraget markerade.

Det blir Skanska som får uppdraget av Nacka kommun och Nacka Vatten och Avfall AB att bygga vägar, torgytor, vatten- och avloppsledningar i centrala Nackas nya stadskvarter. Kontraktsvärdet beräknas till 800 miljoner kronor.

Kontraktet som tilldelas Skanska Sverige AB är en så kallad samverkansentreprenad och omfattar bland annat stadsbyggnadsprojekten Nya gatan, Vikdalsvägen, Järla stationsområde, Birkavägen och delar av Värmdövägen. Uppdraget innebär att planera, projektera och bygga ut allmänna anläggningar, alltså vägar, torgytor, vatten- och avloppsledningar, inför byggandet av de nya stadskvarteren i centrala Nacka. 

Samverkan ger samordningsvinster

Samverkansentreprenaden är ett nytt sätt för kommunen att arbeta med projektering och utbyggnad av allmänna anläggningar.

-  Beslutet är ett mycket viktigt steg på vår väg att skapa en stad i Nacka. Med samverkansentreprenaden kan vi uppnå samordningsvinster och använda våra resurser på effektivast möjliga sätt, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande. Dessutom får vi en stabil och långsiktig part att samarbeta med. 

Andreas Thuresson, distriktschef på Skanska, ser också stora fördelar med en samverkansentreprenad.

- Den ger oss goda möjligheter till ett bra och nära samarbete. Jag ser mycket fram emot att utveckla och bygga infrastrukturen för nya bostäder kopplat till utbyggnaden av tunnelbanan tillsammans med Nacka kommun, säger han.

Fler upphandlingar på gång

Fram till 2030 ska Nacka kommun bygga 14 000 nya bostäder och uppemot 10 000 nya arbetsplatser i Nacka stad. Nackaborna kan också se fram emot nya stadsgator med trädplantering och attraktiva torgytor i den nya staden. 

Även i andra delar av Nacka planerar kommunen att handla upp liknande samverkansentreprenader. På måndag den 22 januari hålls en marknadsdialog med aktörer som kommunen tror är intresserade av uppdraget och därefter startar flera nya upphandlingar.

Avtalet mellan Nacka kommun och Skanska kan skrivas den 30 januari 2018, då tiden för överprövning löpt ut. Kontraktet beräknas vara värt cirka 800 miljoner kronor och arbetet är planerat att uföras mellan 2018 och 2023.





Källa: Nacka kommun