Mercedes satsar 100 miljarder kronor på elbilar


2018-02-09

Bild:Mercedes-Benz

Mercedes-Benz storsatsar på elektrifiering. Under de kommande åren investeras nästan 100 miljarder kronor (10 miljarder euro) i elektrifiering av modellprogrammet och ytterligare knappt 10 miljarder kronor (1 miljard euro) i batteriproduktion. År 2022 planerar man att erbjuda 50 elektrifierade varianter i modellprogrammet varav tio helt elektriska. Även plug-in hybrider och motorer med elektrisk turbo och 48 V-teknik kommer att få en viktig roll.

När Mercedes gör något så gör man det rejält. Investeringen är som 3,5 gånger investeringen för ”Förbifart Stockholm”. I fokus för satsningen står det nya produkt- och teknologivarumärket ”EQ”, som betyder ”Electric Intelligence”.

Redan idag bygger man den eldrivna citybilen smart vid fabriken i franska Hambach. 2019 kommer den helt eldrivna Mercedes-modellen EQC att börja tillverkas i Bremen och kort därefter startar produktionen i Kina. Senare drar produktionen av EQ-varumärket igång även i Alabama, USA samt Rastatt och Sindelfingen i Tyskland.

Bara tre år senare kommer hela Mercedes modellprogram att vara elektrifierat och samtliga modeller kommer att finnas i minst en elversion. Totalt kommer det att finnas ett 50-tal elektriska varianter, varav tio helt eldrivna.

Företaget bygger nu om sex fabriker i tre världsdelar för att göra dem till elbilsfabriker. Dessutom investerar man miljardbelopp i nya batterifabriker

– Batterierna är nyckelkomponenten i våra elfordon och därför lägger vi stor vikt vid att bygga dem i våra egna fabriker, säger Markus Schäfer som är ansvarig för produktion för Mercedes-Benz personbilar.

Redan 2018 kommer färdigställs den sin andra batterifabriken i tyska Kamenz. Det globala nätverket av batteritillverkning gör att det finns tillgång till batterier i anslutning till där biltillverkningen sker. Batterifabrikerna är också förberedda för export.

– Vi är redo att elektrifiera framtiden, avslutar Markus Schäfer.



Källa: Mercedes-Benz