En dag för gräventreprenörer


2018-02-12

<span class=\
Bild: VA-guiden
Allt fler enskilda avlopp kommer att behöva åtgärdas i framtiden.

Den 22 mars arrangeras ”Entreprenörstorsdag” som en del av den nationella konferensen Vatten Avlopp Kretslopp i Gävle. Dagen syftar till att ge lokala gräventreprenörer en uppdatering på vad som händer inom området små avlopp. Arrangörer är VA-guiden AB, Maskinentreprenörerna och Gävle kommun.

– Att åtgärda ett undermåligt enskilt avlopp kan vara både dyrt och komplicerat. Som fastighetsägare är det viktigt att anlita en gräventreprenör som är kunnig och har koll på vad som gäller, säger Mattias Mattsson, vd för VA-guiden som arrangerar konferensen Vatten Avlopp Kretslopp.

Allt fler behöver åtgärda sitt avlopp

Under senare år har många kommuner ökat tempot på inventeringen av enskilda avlopp, vilket lett till att fler fastighetsägare måste åtgärda sin anläggning.

– Bara i Gävle kommun finns det uppskattningsvis 4 500 fastigheter med enskilda avlopp och många av dessa kommer behöva åtgärdas inom en snar framtid, säger Elin Albonius på Gävle kommuns miljö- och hälsoskyddskontor.

Under dagen kommer entreprenörerna att träffa leverantörer och tillverkare samt lyssna till flera föreläsningar. Bland annat kommer Agneta Rainsson från Maskinentreprenörerna berätta om förslaget på att certifiera avloppsentreprenörer på liknande sätt som VVS-installatörer.

– Entreprenörstorsdagen är ett bra sätt för entreprenörerna att få en uppdatering av vad som händer i branschen, säger Ebba af Petersens från WRS AB som är programansvarig för Entreprenörstorsdagen.

Enligt VVS-fabrikanternas råd finns det över 25 000 fastigheter i Gävleborgs län som inte är anslutna till ett kommunalt avloppsnät. Av dessa beräknas nästan 20 000 vara undermåliga och över 5 000 direkt olagliga.



Källa: VA-guiden