Försvarsmakten måste utreda åtgärder för att minska spridning av PFAS


2018-02-13

Försvarsinspektören för hälsa och miljö har beslutat om att förelägga Försvarsmakten att ta fram förslag på åtgärder för att minska mängden PFAS i mark- och grundvatten vid Ärna.

– Det är glädjande att det kommer ett sådant beslut. Framförallt för att det är viktigt att få ett stopp på fortsatt spridning av PFAS till vårt grundvatten och i närmiljön, säger Maria Gardfjell, ordförande i Uppsala Vatten och Avfall AB.

Försvarsinspektören för hälsa och miljö skriver i sitt beslut att det är användningen av PFAS-haltigt brandsläckningsskum som har bidragit till den förorening som nu finns på Uppsala Garnison, Ärna, och som också har spridit sig till Uppsalas dricksvatten.

– Vi ser positivt på att det kommit ett beslut om att förslag till åtgärder måste tas fram, och hoppas att det kommer att leda till att spridningen av PFAS till grundvattnet upphör, säger Maria Gardfjell.

Det var 2012 som analyser visade höga halter av PFAS i Uppsalas dricksvatten. Uppsala Vatten och Avfall satte omedelbart in en rening med aktivt kol vilket är en åtgärd som pågår fortfarande. Idag är Uppsalas dricksvatten genom kolet renat från PFAS men ämnena finns i miljön och fortsätter att förorena Uppsalas grundvatten. 




Källa: Uppsala Vatten