Fem av de bästa egenskaperna hos nästa generations grävmaskiner


2018-02-14

<span class=\
Bild: Pon Equipment
Lastning med CPM av Cat 320 Next Generation.

<span class=\
Bild: Pon Equipment
Anders Forsberg produktchef för grävmaskiner hos Pon Equipments.

<span class=\
Bild: Pon Equipment
Inuti hytten på nästa generations grävmaskin Cat 320

<span class=\
Bild: Pon Equipment
Genom funktionen E-wall (ur E-fence) så kan man ställa in så du håller vettigt säkerhetsavstånd från hytt

Nästa generations grävmaskiner från Caterpillar är fullproppade av intressanta och spännande nyheter. Anders Forsberg, som är Pon Equipments produktchef för grävmaskiner, har fått några frågor om vad han anser vara de fem mest intressanta nyheterna som passar svenska användare.

– Det finns mycket att ta upp och jag har många favoriter men allra först vill jag lyfta fram föraren i fokus. All funktionalitet i den nya generationen samverkar för förarens bästa. Det ska vara enkelt att köra maskinen, med assist-funktionerna gör man ett lysande resultat redan första gången och miljön i hytten och ergonomin är fantastisk i de nya maskinerna, säger Anders. 

1. FÖRAREN I FOKUS
– Caterpillar har kommit med marknadens finaste hytt. Den är rymlig, har större glasade rutor så man ser bättre än tidigare och ljudnivån är lägre än någonsin. Förarstolen är helt ny och utvecklad för bästa ergonomi.

– Hytten har färre reglage och de sitter framför armstödet och nås med handen utan att röra den åt sidorna. Nytt är även en jogdial, ett styrhjul som styr vissa funktioner. Dessutom är joystickarna programmerbara för förarens egna inställningar.

– Hytten kommer som standard med en 10 tums touch-skärm där alla funktioner visas på ett tydligt och logiskt sätt tack vare app-gränsnittet och alla inställningar görs enkelt. Även manualer finns tillgängliga via displayen.

– En annan fördel är att antalet hytter i Caterpillars program minskas så man behöver inte lära om sig när man byter maskin.

2. VÅGSYSTEMET CPM
– Med vågsystemet lastar man alltid rätt. Det innebär att föraren kan känna sig trygg med att aldrig underlasta eller att överlasta vilket är ett lagbrott. Det innebär att man blir mer produktiv genom att alltid ha kontroll och överblick på rätt mängder material som lastas. Alla värden går att programmera in och kan följas i realtid.

3. SÄKERHETSSYSTEMET E-FENCE
– Säkerheten är viktig både för föraren men lika mycket för människor, byggnader, bilar eller andra saker omkring maskinen. Med E-fence kan man enkelt genom att trycka med fingret på skärmen ställa in maskinens änd- lägen, längre än så kan maskinen inte röra sig. Föraren kan slappna av och koncentrera sig på körningen istället.

4. MASKINSTYRNING CAT GRADE 2D
– Som standard levereras grävmaskinerna med ett 2D-maskinstyrningssystem. Det är enkelt att sätta in värdena via displayen.

5. CAT GRADE MED ASSIST
– Med Caterpillars fyra assistfunktioner blir resultatet perfekt varje gång oavsett förarens erfarenhet. Arbetet kan automatiseras mycket mer och ger ett mer effektivt arbete. Det är särskilt effektivt vid moment som repeteras ofta. 


Källa: Pon Equipment