Förarlösa bussar kan bli verklighet i Barkarbystaden


2018-02-15

För att skapa möjligheter för hållbart resande och lösa framkomligheten i den framväxande Barkarbystaden undersöks nu förutsättningarna för att trafikera stadsdelen med bland annat förarlösa bussar. Järfälla kommun och Barkarby Science medverkar i en kartläggning av möjligheterna för framtida autonom trafik i stadsdelen.

Barkarbystaden i Järfälla kan bli plats för nästa steg i utvecklingen av autonoma bussar. Den 14 februari görs en resa genom staden för att kartlägga möjligheterna för självkörande bussar någon gång i framtiden.

I Kista genomförs under vintern ett pilotprojekt där autonoma bussar testkörs på en särskild sträcka. Barkarbystaden kan i framtiden vara en plats där autonoma bussar trafikerar gatorna som en del i den ordinarie kollektivtrafiken för att öka framkomligheten på ett hållbart sätt.

– Barkarby Science är ett unikt samarbete mellan näringsliv, akademi och kommun i syfte att utveckla och implementera framtidens lösningar inom stadsbyggnad, mobilitet och energi. Nu undersöker vi möjligheterna för autonom busstrafik i Järfälla som ett komplement till dagens konventionella transportlösningar, säger kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, Claes Thunblad (S).

Järfälla växer i alla kommundelar. Allra mest växer Barkarbystaden som med sitt strategiska läge i regionen nu utvecklas till en knutpunkt med bostäder, arbetsplatser, handel, kultur och samhällsservice. Expansionen och det geografiska läget innebär en unik möjlighet till samarbete och dialog mellan intressenter kring hållbar samhällsutveckling, något som i framtiden kan ske inom Barkarby Science där Järfälla kommun tillsammans med stora aktörer inom samhällsbyggnad ska utveckla och tillämpa framtidens lösningar inom stadsbyggnad, mobilitet och smarta energilösningar.



Källa: Järfälla kommun