Fortsatt stark passagerartillväxt gav rekordår


2018-02-15

Fortsatt stark passagerartillväxt gav rekordår.
Bild: Felix Odell
Fortsatt stark passagerartillväxt gav rekordår.

Antalet passagerare som flög till eller från Swedavias flygplatser ökade med sex procent under 2017, till 41,9 miljoner passagerare. Kapacitetsstärkande investeringar och hållbart arbete är fortsatt i fokus för att möta den ökade efterfrågan på flygkapacitet.

Under 2017 reste närmare 42 miljoner resenärer till eller från någon av Swedavias flygplatser, vilket är en ökning med sex procent jämfört med föregående år. Det var en kontinuerlig stark passagerartillväxt som bidrog till resenärsrekord på sju av Swedavias flygplatser. De största ökningarna noterades på Stockholm Arlanda Airport, Kiruna Airport, Åre Östersund Airport, Visby Airport och Göteborg Landvetter Airport. Totalt sett ökade utrikesresandet med åtta procent och inrikestrafiken med två procent jämfört med föregående år.

Swedavia arbetar fortsatt med att effektivisera verksamheten och bejaka teknikutvecklingen samtidigt som företaget målmedvetet arbetar mot målet om noll ton fossil koldioxid inom den egna verksamheten år 2020. Swedavia vill vara drivande i hållbarhetsfrågor kopplat till flygbranschen i stort då en hållbar verksamhet med ökat fokus på kundnöjdhet, innovation och digitalisering skapar rätt förutsättningar för framtiden.

Koncernens nettoomsättning ökade med 199 MSEK till 5 745 MSEK (5 546), där ökningen i huvudsak är en effekt av resenärsökningen. Rörelseresultatet uppgick till 651 MSEK (966). Årets rörelseresultat påverkades negativt med 160 MSEK hänförligt till nedskrivningar och utrangeringar. Rörelseresultatet för 2016 påverkades av realisationsvinster om 241 MSEK hänförlig till avyttringen av Säve flygplats och hotellförsäljning. Exklusive dessa jämförelsestörande poster så uppgick rörelseresultatet till 811 (799), en förbättring jämfört med föregående år.

– Det är glädjande att se att vi trots kapacitetsutmaningar under året har klarat av att ta emot fler resenärer än någonsin. Samtidigt bygger vi med full kraft framtidens flygplatser som lägger grunden för en hållbar tillväxt för Sverige. Detta är möjligt tack vare engagerade medarbetare och god samverkan med kunder och partners, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia.

Många omfattande projekt för att utveckla framtidens flygplatser har under året gått in i en allt intensivare genomförandefas och flera projekt har slutförts. Under fjärde kvartalet investerade Swedavia 1 281 MSEK (841) och under hela 2017 uppgick investeringarna till 3 866 MSEK (2 138). Det höga investeringsutfallet under året är en effekt av de satsningar som Swedavia har gjort för att öka takten i utvecklingsprogramen på de stora flygplatserna. Detta arbete har genomförts samtidigt som vi klarat av att hantera den stora ökningen av passagerare.

Styrelsen föreslår att en utdelning med 122 MSEK (143) sker, i enlighet med bolagets utdelningspolicy.




Källa: Swedavia Airports