Blekinge tar initiativ till dialog om tågtrafiken med Växjö och Kalmar


2018-03-02

Det behövs en dialog om hur vi med tågtrafik bättre kan knyta samman residensstäderna och våra regioner. Det menar Magnus Johansson (S), ordförande i trafiknämnden för Region Blekinge och Patrik Hansson (S), ordförande i kommunstyrelsen, Karlskrona kommun som därför bjudit in kollegor i Kronoberg och Kalmar för en dialog om tågtrafiken.

- Den senaste tiden har det diskuterats en hel del kring att Kalmar vill köra fler tåg mellan Kalmar och Växjö, säger Magnus Johansson. Dessa avgångar skulle inte passa ihop med bytesmöjligheterna för oss i Blekinge och riskerar att begränsa våra utvecklingsmöjligheter. Vi har nu fått ett uppdrag av regionstyrelsen att ta fram en tågstrategi för Blekinge. För mig är det naturligt att det arbetet börjar med att föra en dialog med våra grannar kring hur vi ser långsiktigt på användandet av vår gemensamma järnväg.

Sedan en tid tillbaka träffas kommunledningarna i Karlskrona, Kalmar och Växjö för att diskutera hur man gemensamt kan utveckla residensstäderna.

- En av nycklarna för att vi ska kunna dra nytta av varandra är att vi kan förstora arbetsmarknads- och studieregionen, säger Patrik Hansson. För att vi ska kunna nå dit vi vill är det viktigt att vi tillsammans utvecklar resmöjligheter. Då är det viktigt med dialog och att vi lyssnar på varandra. Därför tar vi nu detta initiativ.



Källa: Region Blekinge