Tyréns är med och bygger deletapp Centralen av Västlänken


2018-03-07

Vybild station Centralen Västlänken.
Bild: Tomorrow AB/Kanozi
Vybild station Centralen Västlänken.

På uppdrag av Trafikverket ska NCC, med Tyréns som underkonsult, bygga deletapp Centralen i Västlänkens dubbelspåriga järnväg under centrala Göteborg. Uppdraget omfattar en ny bro över E6 i öst, en ny underjordisk station och omkring 1,8 kilometer tågtunnel. Kontraktet uppgår till cirka 4,7 miljarder kronor.

Tyréns har sedan 2016, tillsammans med NCC och flera andra aktörer, ansvarat för projekteringen av den anläggning som nu ligger till grund för detaljprojektering och byggnation av deletapp Centralen.

– Vi har jobbat i ett och halvt år med första fasen av projektet, vilket gör att vi känner oss väl rustade för att ta oss an uppdraget. Tack vare vårt gränsöverskridande samarbete med övriga aktörer, har vi möjligt att ta in kompetenser från ett brett spektrum av tjänster, säger Jessica Ekberg, uppdragsansvarig på Tyréns.

Den order som nu är undertecknad innebär att Tyréns kommer ansvara för detaljprojektering inom teknikområdena berg, hydrogeologi, mark/väg och trafik. Tyréns kommer även att förstärka med resurser inom geoteknik och miljö/kulturmiljö.

– Det kommer krävas innovativa metoder för att ta oss an den här spännande utmaningen. Centralen är ett tekniskt komplext område där vi behöver hantera djupa och breda schakter i lera. Samtidigt behöver vi ta hänsyn till mycket trafik och omgivningspåverkan, säger Jessica Ekberg.

Station Centralen kommer byggas med fyra spår och tre uppgångar, norr om Göteborgs centralstation, i anslutning till nuvarande Nils Ericson terminalen. För närvarande pågår förberedande arbeten med att bygga tillfälliga vägar och ledningsomläggningar. Bygget av tunneldelarna beräknas starta i början på hösten 2018.

– Det händer väldigt mycket i området just nu, vilket gör att det här arbetet också kommer att skapa många möjligheter för Göteborgs stadsutveckling. Med rätt samordning av alla intressenter kommer det här att bli hur bra som helst, säger Jessica Ekberg.




Källa: Tyréns