Sju miljoner till forskning om Östersjön och Hanöbukten


2018-03-13

Algblomning i Östersjön.
Bild: Kustbevakningen
Algblomning i Östersjön.

Lunds universitet och Simrishamns kommun har initierat bildandet av en forsknings- och utvecklingsmiljö för Hanöbukten och Södra Östersjön. Regeringen ska utveckla, anta och genomföra en nationell strategi för hållbar turism och växande besöksnäring.

En forsknings- och utvecklingsmiljö för Hanöbukten och Södra Östersjön
Syftet är att skapa en tvärvetenskaplig plattform som kan hjälpa till att lösa aktuella miljöproblem och samhällsutmaningar och driva utvecklingen kopplad till hav, vatten och kustbygd i Skåne och södra Sverige framåt. Regionala utvecklingsnämnden anslår två miljoner kronor för 2018 och totalt sju miljoner till och med 2022 för detta arbete.

Syftet är att Marint centrum i Simrishamn ska bli en långsiktigt hållbar plats för forskning, innovation och utveckling. 

– Vi är många i Skåne som oroas över havens tillstånd. Denna oro måste omsättas i politisk vilja att förändra och det är precis det som Region Skåne gör nu tillsammans med våra partners. Med denna satsning förstärker vi arbetet för renare hav, större biologisk mångfald och mer attraktiva kustmiljöer. Jag är stolt över att Region Skåne flyttar fram sina positioner på miljöområdet. Det är både bra för denna och kommande generationer skåningar, säger Mätta Ivarsson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Ett land att besöka, en samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring
Region Skåne har kommit med ett yttrande på den remiss som Näringsdepartementet skickat ut. Region Skåne ser ett starkt behov av en sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring. Målet att besöksnäringen ska kunna verka som effektiv export- och jobbmotor är viktig för tillväxten i hela Sverige.

– Utredningen är ett viktigt steg i hur vi kan ta ett samlat grepp kring hållbar turism och utökad besöksnäring. I den processen behöver vi stärka det nordiska samarbetet, därför föreslår Region Skåne ett nytt nordiskt forum upprättas för innovation och samverkan, säger Ilmar Reepalu (S), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.



Källa: Region Skåne