Norconsult vinner nya uppdrag på Dalabanan


2018-04-30

Bild: Norconsult

Norconsult har ännu en gång fått i uppdrag att projektera åtgärder som förbättrar tågföringen på Dalabanan, denna gång genom stationen Rosshyttan på sträckan mellan Sala och Avesta-Krylbo.

Dalabanan förbinder Dalarna med Västmanland, Uppland och Stockholmsregionen. Utmed banan finns elva kommuner med totalt 430 000 invånare, och Dalabanan berör dessutom ytterligare kommuner via anslutande banor. För att minska restiden på banan behöver trimnings- och kapacitetshöjande åtgärder vidtas på sträckan. För Rosshyttan innebär åtgärderna att två tåg på max 750 meter skall kunna mötas och få samtidig infart. Mötestiden blir därmed kortare. Dessutom skall högsta hastigheten genom stationen höjas till 160 km/h för passerande tåg.

Norconsults uppdrag innebär åtgärder i alla teknikgrenar inom järnväg och leverans av ett förfrågningsunderlag för utförandeentreprenad. Uppdraget skall vara slutfört hösten 2018 för att möjliggöra byggstart 2019.

Tony Strandberg, teamchef för Spår & Järnvägsteknik på Norconsult, är glad över att ha vunnit projekteringen.

- Vi är stolta över att det fortsatta förtroendet från Trafikverket, och att få fler möjligheter att visa vår höga kompetens inom signalteknik, säger Tony.



Källa: Norconsult