MP: Sjukhusen ska rena vattnet från antibiotika


2018-05-04

Malin Fijen Pacsay (Mp), toppkandidat till landstinget och Amanda Palmstierna (Mp), toppkandidat till Riksdagen.
Bild: Miljöpartiet
Malin Fijen Pacsay (Mp), toppkandidat till landstinget och Amanda Palmstierna (Mp), toppkandidat till Riksdagen.

Vi måste vara rädda om mirakelmedlet antibiotika och våra vatten. I dag finns rester av antibiotika i länets vatten. Miljöpartiet vill se rening av läkemedelsrester vid våra sjukhus. 
– Antibiotikaresistens är ett allvarligt och växande problem. Vi kräver rening av vattnet som släpps ut från länets sjukhus, säger Amanda Palmstierna (Mp) toppkandidat till Riksdagen.

Läkemedelsrester i våra vatten är ett allvarligt problem. Att förhindra antibiotikaresistens är en ödesfråga. Läkemedel i allmänhet bryts ned långsamt och våra reningsverk är inte byggda för att bryta ned till exempel antibiotika. Och resultatet är att det finns läkemedelsrester i länets vatten.

En uppmärksammad studie visade för några år sedan till exempel hur det påverkar abborrar och fått dem att ändra beteende så att de tar större risker än annars.

På dagens miljöberednig i Stockholms läns landsting behandlas den motion som Miljöpartiet lagt om just att vi vill se punktrening vid landstingets infektions- och onkologiska kliniker.

I svaret de får skriver man att de vill invänta resultatet från de pilotprojekt som pågår när det gäller punktrening. Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett exempel och Knivsta reningsverk ett annat.

– Jag är inte imponerad. Det duger inte att stå med händerna i fickorna och se på vad andra gör när vi ser att åtgärder behövs nu. Det duger inte att Centerpartiet som i tal säger att de vill ha punktrening i praktiken säger nej när vi föreslår det. Stockholms läns landsting måste ha en högre ambition, säger Malin Fijen Pacsay (Mp) toppkandidat till landstinget.




Källa: Miljöpartiet de Gröna